SVT avstår att utveckla appar: argumentet är att vara oberoende

Sveriges Television var ju tidigt ute med att utveckla sin SVT Play-applikation. Men nu meddelar vårt svenska public serviceföretag inom tv att företaget avstår från att utveckla så kallade appar, applikationer till smartphones som Iphone och Android.

På SVT:s hemsida förklarar företaget:
Appar, oavsett om det är för mobiler, datorer eller tv-apparater, är ett område där SVT medvetet valt att just nu inte vara en aktiv aktör. Till skillnad från många andra tv-bolag har vi valt att avstå från kostnadskrävande specialanpassade lösningar. Vi bygger långsiktigt för en internetupplevelse som fungerar på apparater baserade på webbstandarder och webbläsare. På så sätt gör vi det enklare för alla, i stället för bara en del.

Dagens Media rapporterar om detta:
Lansering av appar på App Store och Android Market innebär också ett beroende av tredje part som ska godkänna och lägga ut nya versioner.

– Det har aldrig varit något problem med att de velat censurera vårt innehåll, men som alltid när man jobbar med en tredjepart tar det längre tid. Det går mycket snabbare att justera en webbsida som ligger hos oss. Använder man länkappar behöver de inte ändras då heller, säger Johan Wahlberg.

Jag tror att det är många företag som borde ta sig en liten funderare kring inte bara appar hos Apple eller Google utan också hur de bygger in sig i Facebook. Genom att utveckla sin egen webbplats har ett företag eller en organisation kontroll över sitt innehåll, genom att lämna ut det till Facebook hamnar de i ett beroende av ett företag.

Facebook är som DN skriver en miljardindustri idag. Många företag skapar Facebooksidor och får kunder som registrerar sig där. Information som företagen alltså lämnar över till Facebook att hantera.

Jag tror företag och organisationer bör göra som SVT: fundera över sin strategi och inte bara springa utan att tänka med den stora flocken.

Relaterat om Facebook hos DN1 och DN2.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

9 december, 2011

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *