Spelkalendern lucka 1 – Årets överraskning/besvikelse

Skribent:

Årets överraskning: Shadows of the Damned
Att ett samarbete mellan spelvärldens visionära utstickare Goichi Suda (Killer 7, No More Heroes) och Resident Evil-legenden Shinji Mikami kunde resultera i något storslaget visste vi redan innan, precis som vi visste att det lika gärna kunde sluta med något banalt och upprepande. Istället blev Shadows of the Damned ett spel som ur flera plan bröt mot etablerade spelkonstruktioner samtidigt som det till skillnad från Sudas tidigare alster, var makalöst underhållande att spela. Shadows of the Damned ifrågasätter spelmediet och spelaren, vilket inte bara gör det till årets överraskning utan även till årets viktigaste spel. Med ett ljudspår signerat Akira Yamaoka, den legendariske Silent Hill-kompositören, bjöd Shadows of the Damned på en estetiskt och musikaliskt fulländad resa genom ett förvridet helvete som länge kommer vara fastetsad i näthinnan.

Runner-up: Hamilton’s Great Adventure
Svenska studion Fatshark har länge visat på potential inom actiongenren med unika idéer och charm, men med Hamilton’s Great Adventure bevisade Fatshark att de bemästrar pusselgenren fullt ut.

Årets besvikelse: Nintendo 3DS
Nintendo DS var en succé utan like. Flera miljoner exemplar av den tvåskärmade konsolen såldes och Nintendo bevisade för omvärlden (och Sony) att innovation kommer före prestanda. Men efter mer än fem år i marknaden var det dags för Nintendo att gå vidare och bemöta smartphone-hotet som i allt större skala inkräktade på den bärbara konsolmarknaden. Nintendo valde att haka på 3D-trenden och släppte Nintendo 3DS. Men med ett fattigt spelutbud och huvudvärksframkallande 3D var det svårt att inte bli besviken på uppföljaren till den banbrytande föregångaren. I dagsläget har 3DS börjat komma igång med storspel, men i en tid då mobilerna hotar att ta över den bärbara spelmarknaden och med Playstations nästa bärbara konsol på intåg har 3DS fortfarande mycket att bevisa

Runner-up: Rage
I flera år väntade spelvärlden på Id Softwares storverk, bara för att få det konstaterat att studions guldålder dog tillsammans med 1990-talet.

Text: Aldo Sartori

Läs även andra bloggares åsikter om ,

1 december, 2011

Det här inlägget har 4 kommentarer.

 1. […] Peter Ahonen, Spelvärldspareringar, EmmyZ, HifiLofi, Mediabloggen, Mats Nylund (FZ.se), Kulturbloggen Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna […]

 2. […] Peter Ahonen, Spelvärldspareringar, EmmyZ, HifiLofi, Mediabloggen, Mats Nylund (FZ.se), Kulturbloggen, Zejho Dela det här:Like this:GillaBli först att gilla denna post. This entry was posted in […]

 1. Holmberg skriver:

  Shadows of the Damned blir jag bara mer och mer sugen på. Spridda känslor kring det vilket borgar för ett älska eller hata-spel. Sånt är alltid spännande. Inte hört någon kalla det för årets viktigaste spel innan dock 🙂

  Hamiltons GA köpte jag på en Gamersgate-rea för 24spänn.. nästan skämmigt att betala så lite. Inte hunnit prova det än dock.. så mycket spel!

  • Aldo Sartori skriver:

   Shadows of the Damned är svårt att inte ha en åsikt om, så okonventionellt som det är.

   Hamilton’s Great Adventure är verkligen ett helmysigt pusselspel som enligt mig inte fått tillräckligt med uppmärksamhet av ens svenska medier.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *