Recension – Call of Duty: Modern Warfare 3, Kriget når episka proportioner – men inte spelet

Titel: Call of Duty: Modern Warfare 3
Betyg: 3
Utvecklare: Infinty Ward/Sledgehammer Games
Utgivare: Activision
Sverigepremiär: Ute nu

Activisionloggan lyser i karaktäristiskt Modern Warfare-grönt och bildar en rak frekvensvåg mot en svart bakgrund. Vågen börjar spridas, avgrenas, breder ut sig och skapar ett enormt nät av gröna streck.

Det är svårt att inte se Modern Warfare 3 presentation som en kaxig metafor för fenomenets spridning. Serien, som är en av dagens största kulturfenomen, slår försäljningsrekord inom nöjesindustrin för varje ny installation, tusentals spelare deltar i onlinekriget dagligen och det fantastiska uttrycket Call of Duty-generationen har myntats. Modern Warfare ska ta över världen, eller i alla fall en generation beståendes av monsterdryckskonsumerande 14-åringar vars andra hem heter Inferno Online.

Det är svårt att sätta fingret på vad som gjorde Modern Warfare från 2007 till den världssuccé det är idag. Kanske var det kampanjläget som med järnhand styrde spelaren genom en modern, episk krigsskildring. Hand i hand med e-sportens framfart kan det hyllade onlineläget ha bidragit till seriens stjärnstatus.

Modern Warfare 3 hyllas av samma ovanstående skäl. Flerspelarläget är fortfarande lika underhållande som alltid. En självklarhet då man inte gjort några radikala förändringar i spelläget. Kampanjläget gör som uppföljare allt för ofta gör i dagens spelklimat och höjer ribban genom att öka krigets skal a och implementera större explosioner. Kriget har nu tagits till New York, Paris, Berlin, London, Prag. Samtidigt! Hur Ryssland på tre dagar lyckas mobilisera militära trupper över hela världen är för mig oförståeligt, men visst, det är ju bara tv-spel. Ologiska lösningar är något vi spelare ständigt tvingas svälja.

Hur som helst, efter att Ryssland uppenbarligen hamstrat på sig miljontals soldatmän (och bara män) efter Sovjetunionens fall, anfaller de världen. Någon nation måste ju se till att det blir ett tredje världskrig att basera ett spel på. Det innebär att du får strida i Londons tunnelbanesystem, framför Prags astronomiska klocktorn och se Eiffeltornet falla bland krutrök Det är storslaget, episkt och bitvis vackert. Precis som serien alltid varit.

Modern Warfare 3 är ett underhållande krigspel. Problemet är att det till skillnad från tidigare delar inte överraskar. Genom att chockera, explodera och experimentera med perspektiv lyckades Modern Warfare-serien bli mer än hjärndöd vardagsunderhållning, något som gått förlorat i den tredje installationen för att ge plats åt ett episkt krig. Närvarokänslan som infann sig när kriget utspelade sig i en radhusförort i nordvästra Virginia är som bortblåst. Istället har Michael Bay-dramatiken fått ta överhand. Jag gillar det. Det är väldigt häftigt. Men inte mer än så.

Text: Aldo Sartori

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

25 november, 2011

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *