Recension – Battlefield 3, det svenska spelundret lever vidare

Skribent:

Titel: Battlefield 3
Betyg: 4
Utvecklare: Dice
Utgivare: Electronic Arts
Sverigepremiär: Ute nu

Det svenska spelundret är ett begrepp som formats på senare tid. Med världsstjärnor som Dice och Starbreeze, kompetenta studiorna Avalanche och Paradox, samt en enorm indiescen har Sverige etablerat sig som ett land att räkna med inom spelindustrin. Sverige karaktäriseras av såväl stora produktioner och nytänkande idéer.

Nu är tiden kommen för vad som kan vara den största svenska spelhändelsen någonsin, releasen av Battlefield 3. Spelet har redan sålt i över fem miljoner exemplar och serien har sammanlagt sålt i över 50 miljoner. Men att Battlefield 3 skulle bli en succé var det föga som betvivlade. Mer aktuell är det att fråga sig om Stockholmsbaserade Dice vågar vidareutveckla genren eller om spelet tar ett steg närmre de överrepresenterade Hollywoodflörtande actiontitlarna. Både och skulle jag påstå.

Kampanjläget börjar snyggt och avskalat. Kriget känns mänskligt icke-glorifierat. När de första öronbedövande skottsalvorna avfyras mot dig bryter helvetet lös. Soldaterna skriker ut order i desperation och rädsla, alla avfyrar sina automatgevär i blindo i hopp om att få slut på eländet och slutligen tystnar allt, men jag stannar ändå kvar bakom mitt skydd. Det är på riktigt.

Ungefär 15 minuter senare undrar man vad som egentligen hände där på Slussenkontoret hos Dice, för känslan är som bortblåst och återvänder aldrig. Den realistiska och sårbara stämningen byts omedelbart ut mot teknikdemonstrationer, Hollywood-scenarion, överdriven machoattityd och trasig bandesign. Kampanjläget gör misstaget att försöka vara Call of Duty, ett spel som det redan finns flera varianter för mycket av i marknaden men vars produktionsvärden ingen besitter. Det är således ingen idé att efterhärma CoD, utan snarare att hitta sin egna väg. Det är precis vad Dice gör, men sorgligt nog bara i 15 minuter.

Men de som följt serien vet att Battlefield aldrig handlat om ensamspel. Det handlar om virtuell krigsföring med 64 spelare i enorma krigslandskap (24 på konsol), om åkbara fordon, strategi, samarbete och gemenskap. Battlefield 3 onlineläge är fantastiskt. Spelets kärnelement består men ett flertal mindre inslag har fixats för att jämna till spelupplevelsen. Det är otroligt hur Dice lyckats skapa en spelkonceptuell formel som får varje match att kännas som ett individuellt äventyr. Eftersom det finns så många olika sätt att spela på – och så många att spela med – blir inlevelsenivån maximal och varenda liv räknas. Undermedvetet skapar jag band med främlingar online när vi likt lamm transporteras mot krigsfronten, när vi som krypskyttar gömmer oss bland de avlägsna bergen eller när vi med hjärtat i halsen vaktar en försvarspost.

När jag var barn älskade jag och mina vänner att leka krig i skogen. Vi var tvungna att låta fantasin flöda. Pinnar förvandlades till automatgevär, skogen till ett krigslandskap. Battlefield 3 är en perfekt avspegling av det imaginära kriget som jag och mina vänner bedrev i våra huvuden. Barnet i mig dör av lycka.

Text: Aldo Sartori

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

15 november, 2011

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *