Star Wars: The Old Republic, Onlineäventyr i en galax långt, långt borta

Skribent:

Titel: Star Wars: The Old Republic
Utvecklare: Bioware
Utgivare: Electronic Arts
Releasedatum: 20 december 2011

Tillsammans med ett trettiotal andra spelskribenter fick jag prova Biowares kommande onlinerollspel Star Wars: The Old Republic på Inferno Onlines E-sportsarena. Jag har sammanställt mina intryck efter att ha spenderat sju timmar med vad som verkar bli det största Star Wars-äventyret i spelhistorien.

Bioware har aldrig svikt sin publik. Studion vars tillkomst är en drömsaga om tre doktorer som valde att eftersträva sina drömmar som spelutvecklare, har sedan det grundades revolutionerat rollspelsgenren flera gånger om. De hade sitt stora genombrott år 2000 när de släppte det episka fantasyäventyret Baldurs Gate II och är idag aktuella med de hyllade västerländska rollspelserierna Dragon Age och Mass Effect.

Med de meriterna har man all rätt att tro att deras kommande spel Star Wars: The Old Republic kommer bli en given succé. Men tittar man tillbaka på Biowares forna mästerverk ser man två gemensamma nämnare. Den ena är att alla spelen hör till samma genre, den andra att samtliga känns som logiska uppföljare. På så sätt skiljer sig Star Wars: The Old Republic drastiskt från tidigare titlar. Det är nämligen ett MMO-rollspel (Massive Multiplayer Online) i samma anda som World of Warcraft. Det blir det första spelet av Bioware i en genre de tidigare inte utforskat. Det finns alltså skäl till tvivel.

Genren har utvecklats ytterst långsamt och inte mycket har hänt de senaste åren. Trots att World of Warcraft är sju år gammalt sitter det med sina tolv miljoner spelare ohotat på onlinerollspels-tronen. Tanken är att The Old Republic ska föra genren vidare till nästa nivå.

Bioware har alltid varit omtalade för sin känsla för narrativ, något som är en bristvara inom MMO-genren. Det märktes att studion lagt ner mycket tid på dialog och manus för att engagera spelaren. Sidouppdragen i MMO:n tenderar att vara krystade ursäkter till att få spelaren att jaga vildsvin eller gå från punkt A till B. Uppdragen i The Old Republic lyckades däremot fånga mitt intresse tack vare det välskrivna manuset och de udda scenarion som jag placerades i. Även om uppdragen spelmässigt är likadana som övriga spel i genren känns det mer motiverat att utföra dem när man kan påverka situationens utgång och tvingas ta moraliska ställningstaganden.

Moraliska ställningstaganden kommer det finnas många av i The Old Republic och de kommer forma din karaktär och äventyrets händelser. Den mest intressanta aspekten i spelet är just hur du som spelare kommer ha möjlighet att längs äventyrets gång skapa en karaktär som du kan känna ett band till. Du kommer till exempel kunna spela som korrupt Jedi som inte lyckades motstå den onda sidans frestelser, som Sith vars samvete börjar ta överhand eller en prisjägare där pengar bestämmer vems sida du står på. The Old Republic rymmer tusentals livsöden i Star Wars-universumet.

The Old Republic skiljer sig även från andra MMO:n i sina gruppuppdrag där upp till fyra spelare kan ta sig an ett mindre äventyr där både interaktiv dialog samt gruppstrider förekommer. Dialogsystemet är i princip detsamma som i Mass Effect. Trots detta blev jag besviken på spelets sätt att hantera gruppdialoger, då det är slumpen som avgör vilken spelare i gruppen som får tala. Det är en tråkig lösning på något som jag förväntade mig skulle bestå av sprängladdad dynamik.

Jag fick även prova två olika PVP-lägen där det ena gick ut på att ta den onda och den mörka sidan slåss om tre punkter på kartan som man ska hålla under en viss tid. Det var underhållande men man har sett det förr. Det andra spelläget Hutball kommer nog få en del att lyfta på ögonbrynen. Det är nämligen en bollsport där lagen tävlar om vem som först kan få över bollen till sin del av planen, alla medel är tillåtna för att stoppa varandra. Trots att det blev något kaosartat gav det upphov till många skratt bland spelarna.

Det är för tidigt för att avgöra om Star Wars: The Old Republic kommer revolutionera genren. Av det jag sett förlitar sig spelet för mycket på klassiska upplägg inom genren som sedan långt tidigare är standard. Men om Bioware lyckas ge spelet samma djup i sitt berättande som i deras tidigare alster kommer man lyckas med något som ingen tidigare har, nämligen att skapa ett spel för alla rollspelsfantaster oavsett om du är ute efter de sociala MMO-inslagen, en episk historia i en enorm galax eller en ljuvlig balans mellan båda.

Text: Aldo Sartori

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

21 oktober, 2011

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *