Ytterligare två män som får Nobelpris, nu i ekonomi

Nobelpriset 2011 har med ett undantag bestått av en lång rad män i övre medelåldern.
Det är inget konstigt, det är en tydlig och klar bild av hur världen ser ut. En bra temperaturtagare av hur ojämlikt skolor och samhället är beskaffat mellan kön.
Inget konstigt alls.

Världen befinner sig långt, långt från en jämställd värld där kvinnor har samma möjligheter som män.
För övrigt är det också frapperande att det framför allt är mycket vita män som får priserna.

Endast fredspriset gavs till kvinnor – och då samtidigt kvinnor som inte är vita.

Ekonomipriset gick till, som SVD berättar:
Thomas Sargent, Christopher Sims är årets mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne. Pristagarnas arbete, som inleddes redan på 1970-talet, har anammats av såväl forskare som beslutsfattare världen över.

Det är sorgligt att vi inte kommit längre än så, att det bara är de vita medelålders männen som kan ägna sig professionellt åt att forska på hög nivå.

Aftonbladet skriver att den prisade duon kan rädda världsekonomin. För min del tror jag att en värld där också kvinnor och inte-vita hade chansen att ägna sig åt forskning skulle vara bra mycket bättre.

Mer om de senaste männen som fått Nobelpriset: SVT Rapport, Dagens Nyheter 1, Dagens Nyheter 2

Läs även andra bloggares åsikter om ,

10 oktober, 2011

Det här inlägget har 3 kommentarer.

  1. C skriver:

    Du för ett svagt argument. Nobelpriser ges för prestationer som skett 20-30-40 år bak i tiden, när kvinnor inte alls var representerade i akademin på samma sätt som idag. Därav går det inte att dra några slutsatser om dagens läge utifrån nobelprisen som delas ut. Det enda fullständigt uppenbara fallet av könsdiskriminering vid korande av de vetenskapliga nobelpriserna är när Lise Meitner bev utan pris trots att Otto Hahn fick det.

    Och nej, kvinnor ska inte kvoteras till nobelpristagare bara för att du tycker att lagget mellan orsak och verkan inte borde finnas.

  2. Jan Schmidt skriver:

    Man skulle i och för sig kunna invända att nationalekonomi inte är forskning utan snarare ett slags gissningslek som leks av vita män i övre medelåldern…

  3. C: Vad lider du av som gör att du prompt måste utrycka dig så nedvärderande? Jag har inga problem med att andra tycker annorlunda än mig, men jag har inget behov att utrycka det med sådan föraktfull och nedlåtande attityd. Dessutom tycks du inte stå för ditt beteende, du kan knappast heta C. Jag står åtminstone för vem jag är.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *