Spotify på väg mot vinst – allt ljus på streamingtjänsten

Många är intresserade av utvecklingen av Spotify.
Inte så konstigt. Spotify är ett nytt företag som förmodligen slagit till exakt rätt i tiden och gjort rätt på många sätt under lanseringen.

Allt fler lärde sig att använda olika nedladdningstjänster för att hämta musik, mer eller mindre illegalt. Då kom Spotify. Du kunde lagligt lyssna på massor av musik och du slapp köpa en massa CD-skivor som tar plats. Du slapp köpa musiken digitalt, den tar onödig plats på hårddisken.
Du kan lyssna på nya album och du kan utforska för dig nya artister helt fritt.
Antingen står du ut med att lyssna på reklam då och då eller så betalar du en månadsavgift för premiumttjänsten.
Smart, bra och lätt använt.

På ett bra sätt har Spotify också utvecklats och finns sedan ett bra tag också att lyssna på via mobiltelefoner som Android och Iphone.

Spotify hade en smart lansering också. De bjöd in tongivande personer på webben och de fick i sin tur dela ut invites. Ett mycket bra sätt att skapa reklam med en digital variant av mun-till-mun-metoden.

Nu ryktas det att Spotify för första gången ska kunna redovisa att företaget gått med vinst. En liten notis i The Observer vars innehåll spridit sig blixtsnabbt till de flesta svenska medier:
Svenska Dagbladet:
Musiktjänsten Spotify kommer enligt brittiske branschexperten Martin Scott att redovisa vinst för 2010, rapporterar The Observer på nätet. Företaget är i dag marknadsledande i Sverige och Norge och har 1,9 miljoner betalande prenumeranter i USA och Europa, uppger tidningen.

Spotify visar troligen vägen för hur musikbranschen kan fortsätta finaniseras.
Spotify är också en mycket bra vägvisare för filmbranschen. Egentligen borde filmbranschen ha ännu mer att vinna på att gå samma väg.

Ge oss tillgång till filmarkiv digitalt, där vi mot en viss betalning kan komma åt och se filmer som bara ligger där och skrotar för att de inte är nya. Det är många som är filmintresserade och gärna skulle vilja se filmer som inte går på biograferna just nu.

Relaterat: Dagens Nyheter, Göteborgsposten, Expressen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

29 augusti, 2011

Det här inlägget har 2 kommentarer.

  1. […] På ett bra sätt har Spotify också utvecklats och finns sedan ett bra tag också att lyssna på via mobiltelefoner som Android och Iphone. Spotify hade en smart lansering också. De bjöd in tongivande personer på webben och de … Read the rest of the post here: Spotify på väg mot vinst – allt ljus på streamingtjänsten | Kulturbloggen […]

  1. Fredrik Andersson skriver:

    Ett problem med Spotify är att det inte ger speciellt skälig ersättning till de som skapat musiken.
    Att det går bra för ÄGARNA (däribland några av de stora skivbolagen) må vara hänt, men frågan är hur dessa vinster kommer upphovsrättsinnehavarna till del. Jag vet att Stim förhandlar om bättre avtal. Men ibland glöms denna aspekt bort. Visst Spotify är bra för användarna och ägarna, men kanske inte alltid helt optimalt för de som skapat musiken.
    Vissa skivbolag har tagit bort sin musik därifrån av denna orsak.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *