Kulturbloggen testar: Philips WMS8080 – en anläggning för musikälskaren

Produkt: Stereoanläggning Phiilps WMS8070
Betyg: 4

Att kunna spela cd-skivor och i samma anläggning kunna spela all musik jag har på datorn och kunna spela från musiktjänster jag har på mobilen som Spotify och Wimp – det är väl den optimala musikanläggningen. Med bra ljud dessutom. Det är vad Philips erbjuder med anläggningen WMS8080.
Det vill säga: att spela från Spotify och Wimp kräver tillbehöret dockningsstation, som inte följer med som standard. Jag fick en dockningsstation som varit som visningsexemplar, som tyvärr inte fungerade, men om jag hade köpt den hade jag självklart sett till att få ett nytt exemplar. Därför har jag tyvärr inte testat den funktionen till den här anläggningen.

Det följer med en relativt stor hårddisk där jag kunde föra över all musik jag hade på datorn och spela i anläggningen. Eftersom ljudet i högtalarna är mycket bra var det flera album jag för första gången hörde med riktigt bra ljud. Det var en stor upplevelse. En del skivor som jag köpt via itunes hade jag bara lyssnat på i datorn. Det blir skillnad.

Det ska gå att också ha kontakt med högtalaranläggningen och datorn. Att jag inte fick det att fungera heller beror troligen på att jag inte fick med den cd-skiva som tillhör anläggningen. Jag syftar på cd-skivan med programvara. Den cd-skivan hade troligen fastnat hos den testare som hade anläggningen före mig. Istället fick jag med ett album av Nationalteatern, så jag fick en liten vink om tidigare testarens musiksmak. Inte så användbart när det gäller att få kontakt mellan datorn och högtalarna.

Men ljudet från högtalarna är jag, som jag redan nämnt, grymt nöjd med. Att sätta upp anläggningen var lätt och det var inga konstigheter med hur det skulle kopplas ihop. Också en oteknisk person som jag fick det att fungera lätt.

Att ligga på soffan på avstånd och med fjärrkontrollen pendla mellan cd-skivor och min musik på hårddisken har varit en höjdare under testperioden av anläggningen.

Egentligen börjar det bli optimalt: om jag bara hade haft en dockningstation som fungerat och kunnat nå datorn trådlöst, som ju egentligen ska gå, finns det bara en sak som skulle komma till för den perfekta musikanläggningen: en vinylspelare.

Obs, det finns nog en svaghet på anläggningen och det är knappen och funktionen för att öppna cd-spelaren. Den var konstig och svarade inte på tryck direkt, jag fick trycka tio gånger för att öppna cd-spelaren. Jag kan tänka mig att en anläggning som lånas ut för att testas utsätts för mer slitage än en anläggning som bor i ett hushåll.

Vad jag kunde klura ut av den tekniska manualen går det att programmera in långa spellistor också. Det är förstås en viktig funktion, fast det fanns ingen lättbegriplig anvisning hur jag skulle göra det. För det vore ju en bra funktion att kunna spela några låtar från ett album i samlingen och sedan några låtar från ett annat album och sätta ihop till en längre spellista.

Det finns en funktion till anläggningen: Multiroom Music som gör att det ska gå att spela upp musiken i flera rum. Den fungerade inte heller, men det beror nog också på att vi inte fick programvaran till anläggningen. Multiroom Music-systemet bygger på att det trådlösa nätverket kommunicerar med anläggningen.

Det var mitt i semestertider jag testade och när jag frågat två av Philips representanter efter programvaran och de inte kunde få tag på den, kände jag att testet förmodligen gjordes under den dummaste tidsperioden. Men själva grunden: högtalarna och ljudet, är så bra, att jag ändå ger det höga betyget 4. Hade övriga delar fungerar hade betyget blivit ännu högre, förstås. För att dockningsstationen inte fungerade, att det inte gick att kommunicera med datorn och att Multiroom Music-systemet inte kom igång – visar på en svaghet i produkten.
Priset är rätt högt: 9999 kronor, för det borde det inte finnas så många svagheter.

Produktfakta:
Multiroom Music spelar upp dina låtar i hela hemmet
160 GB hårddisk för att lagra upp till 2 000 skivor
Ratta in och upptäck tusentals internetradiokanaler
Överför musik och foton trådlöst från din PC/MAC
Pekskärm i färg för enkel navigering
Spela upp DVD, DivX ®, MP3, Non-DRM AAC, WMA, FLAC, OGG och JPG

Enkel anslutning
Docka för iPod/iPhone som tillval för bekväm musikuppspelning
Gör din Smartphone till en fjärrkontroll för Philips AV-produkter

Ljud med hög kvalitet
Fullsound™ ger liv åt CD-musiken
2 x 50 W RMS HiFi-ljud med digital klass D-förstärkare
Total uteffekt på 10 W RMS

Specifikationer
Ljud
Equalizer-inställningar: Neutral, Diskant- och baskontroll
Ljudförbättring: Digital klass D-Förstärkare • Volymkontroll: upp/ned • Uteffekt: 2 x 50 W RMS (MCI8080), 2 x 5 W
(NP3700)

Högtalare
Huvudhögtalare: 2-vägs, Löstagbara högtalargaller • Inbyggda högtalare: 2 (NP3700)

Ljuduppspelning
Komprimeringsformat: MP3, WMA, DRM-fri AAC (m4A), eAAC+, FLAC, Ogg Vorbis
Uppspelningsläge för hårddisk: Album, Genre, Spellista, Alla spår, Samma artist, Samma genre
Skivuppspelningslägen: Snabbt framåt/bakåt, Nästa/ Föregående spårsökning, Repetera spelning, Blandad uppspelning
Uppspelningsmedia: CD, CD-R, CD-RW, MP3- CD-skiva, WMA-CD, USB-flashminne

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 augusti, 2011

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *