Sonos högtalare, kopplade till iPhone – Kulturbloggen testar

Visst är de snygga, Sonos lätt rundade högtalare. Det är spännande det som händer nu, när flera högtalare kommit som går att koppla till iphone och ipod. Att jag kan få bra ljud till musik i Spotify.

Jag har testat Sonos system. Sonos är en av de ledande utvecklarna av trådlösa musiksystem för flera rum för hemmet.

I deras pressutskick står bland annat:
Sonos Multi-Room Music System är det första trådlösa musiksystemet för flera rum som ger dig möjlighet att spela upp all den musik som du vill ha i hela huset – och styra det från handen. Sonos befriar den musik som lagrats på en dator så att du kan njuta av den i hela huset. Dessutom genom att ingå partnerskap med ljudtjänster såsom Audible.com®, iheartradio, Last.fm, Napster®, Pandora®, RadioTime, Rhapsody®, SIRIUS® Internet Radio, Spotify, Wolfgang’s Vault m.m. ger Sonos musikälskare ögonblicklig, datorfri åtkomst till miljontals låtar, tusentals radiostationer, ljudböcker m.m. Det prisvinnande Sonos Multi-Room Music System finns tillgängligt hos mer än 6 200 återförsäljare i över 65 länder runt om i världen eller direkt från Sonos på www.sonos.com.

Jag har nu testat en sådan anläggning i ett par veckor.

Ljudet
Ljudet är, ganska väntat, mycket bra. Ett fylligt ljud. Hos andra som testat Sonos har jag hittat informationen att det går att minska basljudet, om man önskar. Jag har inte haft något behov av det, men när jag letar i Sonos gränssnitt kan jag inte hitta hur jag gör det.

Bruksanvisningen
Bruksanvisningen var överskådlig, snygg och lätt att begripa. Jag lyckades sätta ihop delarna och fick allt att fungea, med sladdar. Det är så Sonos måste sättas upp, först med sladd mellan datorn till routern där Internetuppkopplingen finns. Jag var dock tvungen att också koppla högtalarna med sladdar till routern.

När jag sedan försökte få det att fungera trådlöst gick det inte alls.
Bruksanvisningen har inte så mycket stöd för hur jag då ska göra.

Sonos gränssnitt
Sonos manövreras från en dator.
Det är förstås lite krångligt, då måste alla i familjen ha tillgång till just den datorn.
Gränssnittet där är ganska intuitivt.
Lite krångligt är att jag måste uppdatera musikindex varenda gång jag lagt in ny musik i mitt itunesbiblitek för att kunna spela upp musiken i Sonoshögtalarna.

Musiktjänster som Spotify och Wimp
Spotify har avtal med Sonos – så jag har spelat en hel del musik därifrån i Sonos.
Det är kul att kunna mixa med album i mitt eget musikbibliotek med album via Spotify.
Tyvärr finns inte Wimp tillgängligt via Sonos. Jag föredrag WiMP framför Spotify.
Det går att lyssna på WiMP ifall jag kopplar datorn med en linjeingång till högtalarna, men det är ju lite omständligt.

Trådlöst
Anläggningen ska alltså fungera trådlöst. Man ska inte behöva ha sladdar mellan datorn och routern och mellan routern och Sonos högtalarna.
Jag har dock inte lyckats få detta att fungera.
Jag har hittat andra som testat Sonos och de har fått det att fungera, så jag förstår att om familjen som skaffar Sonos har någon familjemedlem som är lite mer teknisk än jag ska det inte vara något problem.
Jag tycker dock att det är viktigt att veta att det inte är superlätt. För det finns många som är som jag, inte jättetekniska men inte helt otekniska heller.
Ett system bör vara lite smidigare att få att fungera trådlöst.

Iphone
Det finns en app i IPhone som fungerar som en slags fjärrkontroll. Jag laddade ner den och först fungerade den inte i tre veckor, sedan kom en uppdatering av applikationen och sedan dess fungerar den. Det är smidigt.
Det är riktigt kul.
Jag kan välja låtar och spellistor från Spotify och spela dem och styra via min iPhone.
Av någon konstig anledning fungerar det trådlöst.

Supporten
För att få hjälp med att få Sonos att fungera trådlöst kontaktade jag supporten. Eller försökte.

Det var svårt att hitta kontaktuppgifter för att nå supporten med telefon. Att behöva läsa vanliga frågor och svar är inte något för oss som inte är jättetekniska. Om det låg för oss att läsa tekniska beskrivningar hade vi nog redan fått allt att fungera.
Att skicka en fråga via frågeformulär är värdelöst när man vill få något att fungera. Den som ska ge support kanske vill ställa en fråga också för att kunna hjälpa till. Genom frågeformulär tar sådant flera dagar.
Nej, att nå support lätt via telefon är det optimala för att få hjälp med tekniska installationer.

Sidan med information för Sonos support verkar föredra att bli kontaktad via formulär eller att vi försöker begripa själva genom att läsa FAQ.

Jag fick dock tag på telefonnumret. Där togs jag emot av en automatisk telefonsvarare, av någon som pratade blixtsnabbt på engelska så jag förstod knappt vad jag skulle välja för alternativ. Till slut lyckades jag dock ställa mig i telefonkö för att få hjälp.
En halvtimme fick jag vänta för att komma fram och då möttes jag av en supporttekniker som talade spanska eller franska. Jag vet inte riktigt vilket. Men jag klarar knappt att få support via engelska, så spanska eller franska fungerar inte alls för mig.
Jag förstår inte varför det blir så, det måste väl gå att se från vilket land jag ringer och att slussa mig till någon som talar svenska?

Bottenbetyg för supporten på Sonos.

Sammanfattning:
Snygga högtalare, bra ljud, bra koppling med iphone men svårt att få att fungera trådlöst för den som inte är tekniskt skicklig. Finns det någon i familjen som har lätt för att läsa FAQ på engelska och har hyggligt lätt att fixa teknik är Sonos däremot ett bra val.
Saknar WiMP, men har en smidig lösning med iPhoneapplikation som fungerar som fjärrkontroll där du kan välja musik via Spotify och en del andra musiktjänster och nå dina spellistor.
Usel support dock.

Betyg 4
Att betyget blir så högt trots att jag inte fick det att fungera trådlöst och trots att supporten lade på istället för att försöka koppla mig till någon som kunde hjälpa mig beror på: bra ljud och mycket bra koppling med iphone som gör att det är jättekul att spela musik.

Andra som testat Sonos:
Mobil, PC för alla och Prylportalen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

27 juni, 2011

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *