Skivrecension: FM Belfast med Don’t Want To Sleep

Skribent:

Artist: FM Belfast
Titel: Don’t Want To Sleep
Betyg: 3
Releasedatum: 3 juni

Ja FM Belfast härstammar från Island, men glöm allt du har lärt dig om typisk isländsk musik. Glöm bort det där med att sjunga på låtsasspråk. Glöm storslagna arrangemang. Glöm ljudet av vidderna.
Eller vänta, glöm inte drivkraften och viljan att sticka ut.

De lyckas med något som inte alla helt bemästrar, de spelar inte bara musik, det spelar även på sin publik. Efter ihärdigt turnerande så märks det att FM Blefast vet exakt vilka knappar de ska trycka på. Som lyssnare vill du släppa alla hämningar och bara ge in till musiken, även om du inte befinner dig i ett stort, svettigt publikhav. Det här är mer än bara vanlig electronica, det är stundtals mani.

Plattans största höjdpunkt är det sjunde spåret I don’t want to go to sleep either som är helt galen och helt underbar på samma gång. Det är enkelheten och barnsligheten som gör hela låten vilket är genomgående
för all musik som FM Belfast gör. Textraden, ”I’m not afraid to taste your fist, I’m not afraid to taste your fist, I’m gonna learn american” i låten American blir bara bisarr i sitt sammanhang med glad musik men det passar in det också. På något vänster.

Allt handlar om att bara ha så roligt som möjligt men musiken blir ändå aldrig glattig eller ytlig så som electronica kan bli om artisterna bakom inte lägger sitt hjärta i det. Låten Mondays är plattans lugnaste låt, resterande spår håller drivet uppe. De har lyckats göra en platta som utmanar på så vis att det inte riktigt går att ogilla den, det är något i musiken som bara sätter sig.

Ändå lyckas de inte rigit ta sig hela vägen fram, det är bra men inte helt konsekvent rakt igenom. Det riskerar att bli malande i sin helhet och ljudbilden har kanske behövt vara lite mer nyanserad. Det är något som inte känns helt hundra även om det är svårt att definiera exakt vad det är. Det kan vara så att FM Belfast helt enkelt inte gör sig i
studio, se detta som en inbjudan till nästa livespelning. Troligtvis så är Don’t Want To Sleep en riktigt fullpoängare live. Allt tyder på det.

Rekommenderas för dig som undrar hur ett uppvuxet Casiokids skulle
låta eller tycker att Miike Snow tog sig själva på tok för stort
allvar. För dig som bara vill släppa allt.

Plus snygg video från en spelning

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

7 juni, 2011

Det här inlägget har 1 kommentar.

 1. Sarah skriver:

  Miike Snow borde ta sig själva på ännu större allvar!
  Dom är ju det bästa som har hänt musik på år och dar 🙂
  Väntar spänt på nästa Miike Snow album!!!!!

  Kram
  /Sarah S

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *