Funeral for a friend – en vän som man verkligen vill begrava

Skribent:

Artist: Funeral for a friend
Titel: Welcome home armageddon
Betyg: 1
Utgivningsdatum: 15/3 2011

Jag önskar att jag var 13. Inte för att det var kul att vara 13, det var horribelt, men hade jag varit 13 så kanske jag hade kunnat relatera till Funeral for a friends nya skiva. När jag var 13 visste jag nämligen ingenting om musik. Allt som krävdes för att jag skulle köpa en skiva var att kilarna i bandet hade svarta emoluggar och gillade att sjunga om smärta och att vara hatad. Hur musiken sedan lät var ingenting att bry sig om.

”Welcome home the armageddon” är Funera for a friends fjärde studioalbum, vilket inte märks av. Man kan ju tycka att ett band som spelat ihop sedan 2001 borde ha utvecklats lite, men Funeral for a friend verkar ha stannat i någon form av experimentstadie där de försöker blanda Iron Maiden med Mars Volta och tonårsångest.

Jag minns att jag såg bandet 2007 när de spelade förband till My chemical romance. Minns då att jag tyckte att det något utav de pinsammaste band jag sett live, och då har jag ändå sett Thomas DiLeva live fem gånger. Med en blandning av gnälliga refränger och pubertala skrikverser så försöker Funeral for a freiend spela någon typ av modern screamorock som bara faller och blir en stor hög olyssningsbar smörja. Ledsen grabbar.

Så skivan i helhet, kan inte riktigt skilja låtarna ifrån varandra. Det är den ena låten efter den andra med riff, bröl, gnälla gnälla, riff, breakdown, riff, tonarts höjning, riff, slut. Och så håller det på, spår efter spår efter spår. Tills de kommer till skivans sista låt, som också är deras bästa. Låten ”Welcome home armageddon” är en 5½ minut lång låt om egentligen ingenting. Armageddon är påväg hem, hallelujah! Refrängen är så jäkla catchy och fastar på hjärnan direkt, tyvärr inte på det positiva sättet. Ungefär 2 minuter in i låten går den ner i ett mildare parti där sångaren sjunger att han ska försöka dölja alla sina lögner, han låter plågad, vad kan det vara för lögner han gett oss? Han har ljugit oss rakt upp i ansiktet, ve och fasa. Sista delen låter som en begravning. En begravning av en vän. Allt jag kan säga, Funeral for a friend, begrav er själva. Gör något vettigt av era liv, för detta vill vi inte höra.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

16 mars, 2011

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *