Alla älskar Black Swan


Black Swan
Betyg: 4

Filmen Black Swan hyllas av kritikerna. Natalie Portman fick en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för sin tolkning av balettdansösen Nina.
Black Swan utspelar sig i balettmiljö, Nina är en hårt tränande ung balettdansös som fått chansen att få gestalta huvudrollen i den klassiska dansföreställningen Svansjön.
Nina bor fortfarande hemma hos sin mamma, som en gång fick ge upp sin karriär som balettdansös när hon blev med barn och födde Nina. Nu ska Nina uppfylla alla hennes förväntningar och bli den berömda dansös hon aldrig blev själv.

Nina är den typen av kvinna som ska göra allt perfekt, har stenhårda krav på sig själv och inte anförtror sig åt någon. Hård press från sin mamma, hård press från sig själv, hård press från teatern och hård konkurrens och ingen att prata med – dessutom verkar det som om hon sexuellt dras mer till kvinnor än till män, vilket hon inte vågar yppa för någon. Det är mycket som sägs mellan raderna – som det är med bra filmer.

Black Swan har en mängd bra skådespelarinsatser, det är en vacker film som stark mystisk stämning. Vad är verklighet och vad är det som sker inne i Nina, vad är hallucinationer och vad är dröm och fantasi och vad är det som händer? Det finns inga skarpa gränser och den som sett eller läst ”Svansjön” anar väl vad det är som är på väg att hända.

Kerstin Gezelius i DN gav betyg 5 av 5:

Och crescendot till ”Black swan”, i alla fall fram till det allra, allra sista slutet, som man kan diskutera livligt för och emot (bara en sån sak, det är ju ett tag sen), är så pompöst skrämmande och njutningsfyllt att det helt enkelt inte kan bli bättre. Nathalie Portman far som en projektil in i evigheten på svarta vingar med ett stelt grin av salig smärta över ansiktet, eller ”pain” som hon har lyckats förvandla det till. Hon är bokstavligen både dolken och såret den tillfogar. Hon är perfekt.

Filmen är välgjord, suggestiv och vacker och så stark att det gjorde ont i magen. Jag skulle vilja skaka liv i Nina, få henne att släppa taget och våga leva, få henne att göra uppror mot mamman utan att skada sig själv.
Att inte kunna göra det, ger en maktlös känsla. När en film påverkar en så kraftfullt, då är det välgjord, det går inte att komma ifrån.
Jag önskar att filmen inte bara blir mottagen som en bra filmupplevelse utan att vi också kunde prata mer om vad som händer människor som utsätts för så stark press. Den är vidrig i hur den skildrar mammans sätt att trycka ned dottern, den är skrämmande hur den skildrar det psykiska sammanbrottet och hur ensam Nina är.

Relaterat:
Svenska Dagbladet gav betyg 5 av 6.
Recension i Kulturnytt
Dagens Nyheter rekommenderar fler balettfilmer.
DN om de desajnade kläderna.
Fler recensioner:
Aftonbladet, Expressen, Kulturnyheterna, Göteborgsposten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 mars, 2011

Det här inlägget har 3 kommentarer.

  1. […] på filmrecensioner och vi recenserar en stor del av det som kommer upp på svenska biografer. Dagens filmrecension från mig på Kulturbloggen är Black Swan, som jag gav betyg 4. Det var en film som det var ganska svårt att sätta betyg på. Den är […]

  1. Björn skriver:

    Jag hyllar inte ”Black Swan”. Det är pretentiös dynga som varken är skrämmande eller gripande. De flesta recensioner jag läst är av kvinnor, och kanske är det så att kvinnor har lättare för att identifiera sig med den uppenbarligen hårt kämpande Nina, men jag undrar vad det är som är så starkt med filmen. En galen ballerina blir mer och mer galen, so what. Jag får ingen känsla för vem Nina är, eller varför vi ska investera känslomässigt i henne. Nej, denna film om svanar är en verklig kalkon!

  2. Rosemari skriver:

    Förstår vad du menar Björn. Jag tycker filmen är välgjord och har bra skådespelarinsatser, jag tycker det är bra att hennes tränare inte utnyttjade henne sexuellt, att vi slapp den gamla vanliga historien. Men det är oerhört tragiskt att se hur hon blir sjukare och sjukare, bland annat för att hon ställer så orimliga höga krav på sig själv och hon inte kan prata med andra, inte kan öppna sig utan ska vara så där jättestark hela tiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *