Skivrecension: Mommyheads: Delicate friction

Skribent:

Artist: the Mommyheads
Titel: Delicate friction
Betyg: 4
Utgivningsdatum: 2011-03-18

Mommyheads har en brokig historia bakom sig; bildades 1987, gav ut några hyllade album, splittrades 1998 och återförenades igen efter nära 10 år. Det här är andra skivan efter comebacken.
Musiken är huvudsakligen powerpop med inslag av indiepop och brittisk proggresive, eller helt enkelt Progressive powerpop. Mommyheads har beskrivit sig själva som en länk mellan XTC och the Band. Amerikanska City boy tycks också vara en inspirationskälla, åtminstone i de två första låtarna med sina skarpa gitarrer och keyboards. Här hörs även influenser från Big stars hårdare låtar.
Resten av albumet är genomgående lugnare, som en mix av Beatles White Album och 90-talets Crowded house. En låt heter just ‘Another crowded house’, kanske en blinkning till den charmerande, något bortglömda gruppen.
Överlag är det bra låtar med varierat arrangemang. Emellanåt blir det alltför smart, låtarna försvinner ibland bakom den snygga och något överlastade produktionen (i rättvisans namn bör jag nämna att jag även tycker att Sgt. Pepper’s är överproducerad). Alla fans av varierad och välproducerad powerpop har definitivt en högtidsstund framför sig.
Bästa låtarna är ‘Delicate friction’, ‘World in reverse’ samt singelspåret ‘Just give me a reason’ – med Moneybrother på bakgrundssång. I mars spelar Mommyheads i Sverige, missa inte chansen att höra låtarna live.

Mer om Mommyheads på Kulturbloggen

Spelningar:
March 15, Stockholm, Sweden, Debaser
March 17, Gothenburg, Sweden, Jazzhuset
March 18, Copenhagen, Denmark, Studerhuset
March 19, Jönköping, Sweden, Bongo Club
March 20, Berlin, Germany, White Trash Club
March 21, Hamburg, Germany, Logo Club
March 23, Bergen, Norway, The Garage
March 24, Oslo, Norway, Revolver Club
March 25, Falun, Sweden, Club Helmar
March 26, Västerås, Sweden, Sigurdsgatan 25

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

18 februari, 2011

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *