Tunisien på väg mot diktatur: bloggare, journalister och oppositionella grips

Skribent:


Yttrandefriheten har strypts inte bara i Ungern. Storebror tar över världen alltmer. I Vitryssland greps oppositionella i samband med presidentvalet, i Ungern har en lag införts som betyder att regeringspartiet har censurrätt över alla medier och nu rapporteras om övergrepp på mänskliga rättigheter i Tunisien.
Det är oroväckande tyst om alla dessa övergrepp över demokratins grundpelare.

Dagens Nyheter är ett av få medier som alls rapporterar om situationen i Tunisien:

Växande arbetslöshet och högre levnadskostnader har lett till våldsamma konfrontationer mellan polis och demonstranter på en rad håll i Tunisien. Protesterna, som började den 17 december med att 26-åringen Mohammed Bouazizi tände eld på sig i staden Sidi Bouzid, har sedan spritt sig genom landet och har närmast beskrivits som en nationell resning.

Under torsdagen och fredagen svarade regimen med att gripa flera oppositionella medborgare samt en rad journalister och bloggare som verkat för en friare rapportering.

Från politiskt håll är det också tyst. Piratpartiet är hittills det enda politiska partiet i Sverige som uttalat sig.

När det blir förbjudet att posta potentiellt kontroversiella saker på internet blir vi alla brottslingar. Vi stöttar och uppmuntrar våra tunisiska kollegor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

8 januari, 2011

Det här inlägget har 2 kommentarer.

  1. […] som skriver om Tunisien: Amelia Andersdotter,
    Piratplatsen, DN, Kulturbloggen, Mina Moderata Karameller,
    Omvärldanalys, Kildén & Åsman, Axel […]

  1. Rz skriver:

    Låt mig bara få klargöra att Tunisien varit en de facto diktatur sen åtminstone ett decennium. Korruptionen är satt i system, alla medier förhandsgranskas och censureras vid behov och internet inom Tunisiens gränser är det tredje mest censurerade i världen. Presidenten har suttit i snart 20 år, långt över den tillåtna tiden. Bloggare m.fl. som uttrycker negativa åsikter om staten ”försvinner” ofta. Jag har dessvärre inga källor att presentera vad gäller dessa uppgifter men letar man runt lite på nätet bland olika människorättsorganisationer så hittar man.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *