Bilar, ninjor och filmfeeling – TJ Salvation

Skribent:

“The two young warriors now stood facing each other, sword in hand, avariciously staring at each other’s blades; well knowing that the power of their deceased Master’s warrior skills was contained in the mighty Ani and the razor-sharp Ototo.” (Ur Mission Profile Big Kahlua Tony)

Ta en gemensam, fiktiv bakgrund som innehåller smått fantastiska berättelser om krigskonst och vänskap, onda kvinnor, svek och allianser. Lägg till scenkläder som för tankarna till oansenliga tjänstemän från 60-talet. Toppa med kärlek till Ennio Morriccone, Otis Redding och Burt Bacharach. Det är vad, om det nu finns något vad, som binder samman göteborgsbandet TJ Salvation.

TJ Salvation är svårbeskrivbart, men vi gör ett försök. Ett band vars (instrumentala) musik skapar knivskarpa bilder hos lyssnaren? Ja.

Dammiga öknar, torrt gräs som rullar över stäppen, en klassisk amerikanare som hastigt rör sig tvärs över kontinenten.

Hårda snubbar i midjekorta skinnjackor, utsvängda jeans och pistolen stadigt förankrad i hölstret. Alltid redo att försvara de sköna och ge skurkarna på käften.

En strand i österled. Svarta skuggor rör sig i bakgrunden. Hotet är ständigt närvarande. Ljudlöst rör sig dödsmaskinen över sanden. När som helst kan den vassa klingan skära genom natten…

Bandnamnet, TJ Salvation, är en metareferens till en film som bandmedlemmarna själva har gjort: McKennan från 2002. (Finns endast i ett exemplar – på VHS). TJ är den gamle trummisens initialer och den ene bandmedlemmen efter den andre, har kommit med i sexmannabandet. ”Vi binds samman av en benhård tro på att alpackan är ståndaktigare än conquistadoren”, enligt TJ:s frontman, Rikard Kärrman.

Ninjan rör sig i pappershuset. Laura Palmer finns ej mer. Leland försvinner in i gråzonerna. Twin Peaks vävs samman med Singh-piraterna och The Red Dragon Ninja flyter ihop med den dolda världen… Det är som ett skuggkrig i dubbel bemärkelse.

Men vilka är de, killarna i bandet? Rikard Kärrman alias Rick O’Chet tarvar enligt honom själv inga ytterligare presentationer. Niklas Knutsson, Nick O’Teane, trakterar trumpet och är dataprogrammerare. Han är även bandets djurtämjare, som bemästrar lamadjuret. Anders Fransson, Andy Handyman, är saxofonist och CAD-lärare. Han är det tekniska geniet och bandets innovatör. Mattias Gyllström, Matt E., är jazztrombonist och brevbärare. Dessutom är han bandets närstridsexpert. David Arvidsson, Doctor Dave Davies III, är trummis, nutidsbiktfader och bandets medicinska samvete. Rickard Malm, Ron Pappas, lirar bas och är arkitekt. Hagelgevärsexpert är han också.

Gjorde detta oss klokare? Näe. Men det är så det är med TJ. Man både vet – och inte – var man har dem.

Över brasstonerna seglar Elvis. Det bakåtkammade håret glänser i strålkastarljuset. Någonstans serverar en servitris en ensam man och gamarna svävar över den sönderhackade vägen.

TJ ska ses, upplevas, lyssnas på. Håll utkik.

Text: Jenny Fornell

Illustration: Mikael Biström

Fler länkar:

TJ Salvation på MySpace

TJ Salvation på Facebook

Bloggat om TJ Salvation

22 december, 2010

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *