Kunglig vintage – 70 klänningar från kungahusets kvinnor visas upp

Skribent:


Vintage med kunglig stil visas upp när Livrustkammaren i vår, i april, öppnar den nya utställningen ”Kunglig Vintage”. Ett 70-tal klänningar som tillhört kvinnliga medlemmar i det svenska kungahuset visas upp.

Det blir en något annorlunda utställning av kungliga kläder eftersom alla är från 1900-talet, men med fokus på 1950-1960-tal. Den som är kunnig i modestilar kommer att kunna läsa ut en hel del. Kläggningarna är i varierad grad influerade av 1900-talets modestilar.

De flesta visar svensktillverkad couture av hög kvalité – handsydda i utsökta tyger och perfekt anpassade efter beställarens mått, skapade i den tidens exklusiva svenska ateljéer som Augusta Lundin, Thunborg, NK:s Franska och Märthaskolan.

De visar också en mer modern kunglig garderob än vi är vana vid att se i Livrustkammaren och ger också en bild av hur de kungliga valde att klä sig vid vissa tillfällen.

Sedan kanske inte Kulturbloggens besökare är världens mest monarkistiska, men det kan ändå ha ett intresse att se hur yttersta överklassens kläder fångade upp tidens mode.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

13 december, 2010

Det här inlägget har 1 kommentar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *