The Event vänder upp och ner på fildelning och drama

”True blood” hade premiär i USA 7 september 2008. Premiär i Sverige var nästan ett år senare: 26 augusti 2009. Det är klart att serien fildelas då. Vem vill vända ett år?
Nu verkar tv-industrin har fattat något i alla fall.
Den amerikanska tv-serien ”The Event” sänds sex dagar efter att den sänds i USA.
Aftonbladet berättar:

SVT, precis som ett tiotal andra europeiska kanaler, har beslutat att ”simultansända” serien med amerikanska NBC. Helt i synk är de inte, men med ett glapp på endast sex dagar mot den amerikanska premiären är SVT märkbart stolta över sitt snabba hanterande.

Det är inte helt perfekt och det blir säkert en del fildelning av den ändå. Alla kommer inte att ge sig till tåls i sex dagar. Men det är ett stort steg framåt.

I ett informationslandskap där det senaste tv- avsnittet aldrig är längre än en bredbandsuppkoppling bort tappar traditionella kanaler tittare till olagliga nedladdning och så kallade streaming-sajter.
– Vi måste gå åt det här hållet. Vi kan inte ta tittarnas lojalitet för givet, säger Göran Danasten, programinköpare på SVT Drama.

Premiär-avsnittet sändes i svensk tv av SVT på söndagskvällen 26 augusti. SVT beskriver det:

Tänk om det finns en mörkläggning så stor att inte ens USA:s president känner till hela historien. Och tänk om en helt vanlig kille snubblar över sanningen bakom mörkläggningen, och hittar en hemlighet så kraftfull att den kan ändra förutsättningarna för hela mänskligheten. Skulle en sån kille verkligen ha någon chans att överleva? I rollerna: Jason Ritter, Blair Underwood, Laura Innes, Zeljko Ivanek, Leila Buchanan m.fl.

Fast det är inte handlingen i sig som gör serien fascinerande. Dramat berättas på ett nytt sätt. Handlingen utspelar sig inte i en rak linje, plötsligt kommer något som hänt åtta dagar tidigare. Sedan kommer något som hänt tre månader tidigare. Berättelsen sker som i mosaik.
Det var länge sedan jag uppskattade ett nytt tv-program så mycket.

Det var länge sedan jag hade en serie på tv jag inte ville missa något avsnitt på. Jag tror ”The Event” blir en sådan serie jag kommer att följa.
Extra bra att den sänds på söndagskvällen, då är jag oftast hemma också. Den tiden passar mig och mitt liv.

Aurora har också bloggat om det första avsnittet:

I går kväll såg jag den nya serien The Event. Lite för mkt hopp i tiden men till slut fick jag ihop det. (tror jag) Och då vad tiden ute för första avsnittet.
Så det blir till att vänta en vecka på nästa.

Heffler har också bloggat om första avsnittet:

The Event faller även det in under kategorin ”det här verkar bra”. Får väl se hur det går med det. Tur att SVT-play finns. Fast det gäller ju att vara med i matchen där också. Programmen ligger inte kvar hur länge som helst.

Vill du se första avsnittet igen eller missade det, då kan du se det i SVT Play.

Här några minuter ur avsnittet:

Relaterat: Göteborgsposten, Helsingborgs Dagblad, Svenska Dagbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , rel=”tag”>SVT,

27 september, 2010

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *