Möte med författaren till Slumdog Millionaire


Slumdog Millionaire vann Oscar för bästa film. Boken som filmen bygger på har översatts till 43 språk. Författaren Vikas Swarups nästa bok – De sex misstänkta lanseras nu i flera europeiska länder. Kulturbloggen fick träffa Vikars Swarup för ett långt samtal.
Kulturbloggens intervjuare känner sig hedrade över att fick göra intervjun. Kulturbloggen är den första blogg som intervjuat honom, berättade han.
– Det är spännande med nya tekniken. Det händer mycket inom medier, sade han. På en internetsajt finns länkar som ger mervärde och fördjupning. Det blir interaktivt.

Nya boken handlar om utredningen av ett mord, fast berättelsen nystas inte upp på traditionellt deckarsätt. Den mördare mördade Vivek ”Vicky” Rai är playboy och son till en korrumperad inrikesminister i Indien. Vicky Ray har begått flera kriminella handlingar och också ett mord, men frikänns på grund av korruption i rättsväsendet.

Han mördas av ett skott på nära håll. I salen där han mördats griper polisen sex misstänkta som alla bär ett vapen. Där startar för läsaren en resa genom Indien idag, bland småtjuvar, hyllade filmstjärnor och politiker.

Javisst, den boken håller redan på att förvandlas till ett filmmanus. Den ska filmas med Danny Boyle som regissör, som bland annat gjort Trainspotting.

På hemsidan för bokens svenska bokförlag finns mer om handlingen:

Genom detta invecklade mordmysterium ledsagas vi av Arun Advani, en undersökande journalist. Undan för undan nystas de sex misstänktas levnadsöden upp: en korrupt byråkrat som säger sig ha förvandlats till Mahatma Gandhi över en natt, en amerikansk turist som är upp över öronen förälskad i en indisk skådespelerska, en stammedlem ute efter att hämta hem den primitiva stammens heliga sten, en sexsymbol och Bollywood-skådespelerska med en skamlig hemlighet, en mobiltelefontjuv som drömmer om det stora klippet och en ärelysten politiker som är beredd att gå över lik för att nå sina mål. Alla har de sina skäl, men vem avlossade det dödande skottet?

Livet i Indien idag är inspirationen till boken.
– De tre brott som den mördade gjort har alla hänt, fast av tre olika personer, berättar Vikas Swarup.

Ett av de verkliga händelserna kallas i Indien för BMW-case. En rik mans son hade fått en ny BMW och körde ihjäl några fattiga människor.

I både nya boken ”De sex misstänkta” och i ”Slumdog Millionaire” berättar Vikas Swarup mycket levande och verkligt från livet i Indien, om korruption, girighet och sluminvånarnas usla villkor. Men trots att han verkligen berättar om orättvisor i samhället ser han inte sig själv som en politisk författare.

– Det är sådant som livet är, det är under de förhållanden människor lever, säger han.

– Mitt syfte med att skriva är framför allt att berätta en historia, jag ser mig inte som författare utan som historieberättare, Om jag dessutom ger läsaren någon han eller hon kan bära med sig efteråt är det en bonus, säger Vikas Swarup.

Swarup är inte författare på heltid. Han kommer från Indien och arbetar som diplomat, just placerad i Kobe i Japan. Hans fru Aparna Swarup är konstnär, äldste sonen studerar i Kanada och den yngste sonen som är 14 år drömmer om att bli rockmusiker. Familjen är viktig för honom, berättar han, så när han kommer hem på kvällarna har han inte tid att skriva.

– Jag skriver på helger, berättar han.

Han berättar att han tänker ut berättelsens handling till stor del innan han börjar skriva och därför skriver han sällan om. Han gör research och ritar ut en stor karta med tidslinje över vad som ska hända bokens karaktärer innan han börjar skriva.

Boken som blev Slumdom Millionaire skrev han på helgerna under två månader, avslöjar han.

– Ja, det är sant. Det är till och med mitt första utkast som blev boken.

Boken gavs först ut under namnet ”Q & A” (Questions and Answers) och inspirationen är tv-programmet Vem vill bli miljonär, som ett tag var det i särklass mest populära programmet i Indien.

Även om han inte lägger ned tid på att skriva om ägnar han mycket tid på förarbetet. Som till nya boken när han ska skildra människor som lever andra slags liv än han själv då söker han efter hur de talar, hur de lever, vilka ord de använder och mycket annat.

– Det måste vara autentiskt, säger han.

Fast det händer att även om researchen kan bli 300 sidor resulterar det bara i två rader i boken.

– Researchen är inget jag vill skylta med, det är en grund jag vill ha att stå på för att veta vad jag skriver om, säger han.

Det var hans första besök i Stockholm och i Sverige. Han hade tur för regnet höll och solen kikade fram mellan molnen även om det inte var riktigt soligt.

– Jag har varit utan sol i fem dagar nu, berättade han.

Den europeiska lanseringsturnén går genom Finland, Holland, Sverige, Italien. Barcelona Spanien, Lissabon i Portugal och Paris i Frankrike. Sju länder på 14 dagar, två dagar på varje plats och sedan vidare.

Han hoppades på sol åtminstone i Spanien.

Jodå, han kände till en hel del om Sverige och rabblade upp Björn Borg, Abba, Roxette och Ace of Bace, liksom de svenska deckarförfattarna Henning Mankell och Stieg Larsson som han läst böcker av båda.

– Jag är fascinerad av att ni i Sverige läser så mycket deckare, böcker om kriminalitet, när ni lever så skyddat från brott och kriminalitet, sade han.

Boken efter ”De sex misstänkta” har han inte börjat skriva på, mest skissat på den. Han ville inte säga så mycket om den än. Den kanske inte kommer att utspela sig i Indien den här gången. Fast å andra sidan är Indien det han känner till bäst, och en författare ska skriva om det han/hon känner till, menade han.

Vikas Swarup var en rolig person att träffa, han utstrålade energi och engagemang och verkade genuint intresserad av utvecklingen i världen och i Indien och inom teknik.

– Mobiltelefonerna är ett av de största verktygen för demokrati, sade han.

Han berättade om män som tvättar åt andra, hur de förr fick gå runt i timmar och ringa på och fråga om de välbärgade hade något de ville få tvättat. Idag har de en mobiltelefon och kunderna kan ringa när de vill ha något tvättar.

– Att ta emot samtal kostar honom ingenting och han sparar tid genom att slippa gå runt och fråga om de har tvätt. Han kan jobba mer och tjänar bättre, säger Vikas Swarup.

Det brukar ju sägas att en anledning till att indier är så duktiga på IT och programmering är att de från barnsben är van att hantera flera språk. Ett tecken på den där öppenheten för olika språk fick vi då vi lovade att maila honom länken till intervjun när vi publicerat den i Kulturbloggen.

– Den är ju på svenska, men eftersom det är ett latinskt språk ska det gå att lista ut en del i alla fall, sade han.

Fakta om nya bokeh:
Titel: De sex misstänkta
Originalets titel: Six suspects
Översättning: Helena Sjöstrand Svenn & Gösta Svenn
ISBN 978-91-7002-791-8
Utgivningsdatum: 2010-05-05

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

14 maj, 2010

Det här inlägget har 3 kommentarer.

  1. […] läsvärt så här på lördag morgon hittar ni hos Svensson som skriver om Gaza, Jinge om Centern, Kulturbloggen om Slumdog Millionaire, Peter Andersson om politiska processer. Jag väntar även ivrigt på att […]

  2. […] Kulturbloggen har dessutom intervjuat författaren, Vikas Swarup. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *