Har män mindre förmåga till medkänsla?

mannenshjarna
Den nyhet som engagerar flest bloggare just nu, just idag, är Aftonbladet artiklar i serien där de granskar hur illa många människor farit genom högerregeringens hårdare regler för Försäkringskassan. De regler som gör att människor kastas ut från Försäkringskassan efter att ha varit sjuka i ett och ett halvt år. De får ingen sjukpeng och måste gå och söka jobb. Det har skrivits i medier om flera skrämmande exempel: människor med svår cancer, människor med svår reumatism som knappt kan röra sig och, ja det är inte svårt att hitta förfärande fall.

Artikeln som engagerar allra flest tar upp hur sjuka de nya reglerna är:

Murat måste sondmatas.
Erika har brutit båda benen.
Båda är tillräckligt friska för att gå till Arbetsförmedlingen.
Aftonbladet har tagit del av Försäkringskassans nya regler för utförsäkrade.

Nu visar en ny opinionsundersökning att den rödgröna oppositionen skulle vinna om det vore val idag. Men om bara män hade rösträtt skulle högerregeringen vinna.
Ur Aftonbladet:

På en månad har oppositionens ledning halverats.
Och om Sverige inte hade några kvinnor skulle regeringen bli omvald.
Med mindre än åtta månader till valet återstår bara 2,9 procentenheter av oppositionens försprång på regeringspartierna, visar den senaste undersökningen från Dagens
Nyheter och Synovate.

Det är lite lustigt, eller ironiskt, att när DN:s opinionsundersökande företag Synovate gör dessa undersökningar finns det alltid någon del i resultatet som är bra för högeregeringen, förresten. Valrörelsen har börjat och när det gäller krig som val tar DN till vilka knep som helst för att vinna valet åt högern. DN har allra högst upp på hemsidan, men rubrik av krigstorlek: Alliansen knappar in.
Under hela den tid som opinionsundersökning efter opinionsundersökning visat på rödgrön suverän ledning har DN smusslat under resultaten och redovisat i små texter med minirubriker. Den rödgröna oppositionen leder fortfarande, men DN drar på att ledningen inte är lika stor och gör det till en fördel för högern. Snacka om att vrida på fakta.

Det är allvarligt och det är illa när DN på nyhetsplats styrs av sin höger-sympatiserande ledningsavdelning.
Och det är illa att deras opinionsundersökningar så ofta vaskar fram ett resultat som är till högerns fördel.

Opinionsundersökningen visar också att män och kvinnor röstar delvis annorlunda. Två av de frågor som jag tror engagerar många är de radikalt försämrade reglerna för sjuka och de nya lagar som kränker in på vår integritet: FRA och Ipred.
Är det så att män har mindre förmåga till medkänsla – och därför inte bryr sig lika mycket om svårt sjuka människor blir av med sin sjukpeng? Bryr män sig mindre om den personliga integriteten? Det är konstigt att piratpartiet då domineras av män. Eller så är det en del i utslaget: deras röster i opinionsundersökningen räknas inte i vare den rödgröna oppositionen eller till högerregeringen.

De nya reglerna angående rätt ersättning vid sjukdom:
Nu kan man högst få sjukpenning i 364 dagar under en 15-månadersperiod. Därefter kan man få förlängd sjukpenning i högst 550 dagar.
Därefter överförs man till Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion i tre månader.

Andra bloggat som tagit upp opinionsundersökningen: Roger Jönsson, Tokmoderaten och Bloggarna.se.

Relaterade artiklar:
Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet 1, Svenska Dagbladet 2, Expressen och Göteborgsposten.

29 januari, 2010

Det här inlägget har 20 kommentarer.

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Rosemari Södergren, Jens Odsvall. Jens Odsvall said: RT @Chadie: Har män mindre förmåga till medkänsla? – New Blog Post on Kulturbloggen you can find it here http://bit.ly/9dEeU3 #svblogg #fb […]

 1. Kalle skriver:

  Så du menar att Aftonbladet inte bedriver valrörelse?

  Ett färskt exempel, litet – men väldigt talande: När Spykers Vd för några dagar sedan ”uppträdde” på scen i Trollhättan tackade han lite olika aktörer som varit viktiga för att få SABB-affären i hamn – däribland den svensk regeringen (något som Spyker gjort flera gånger, senast i en intervjui DI idag). Just i Aftonbladet valde man att inte alls ha med det i artikeln, eller på något annat ställe. Istället fokuserade AB på det spår som tidningen haft hela tiden, nämligen att regeringen och framförallt Maud Olofsson svikit SAAB, något som bland annat basunerats ut på löpsedlar landet över. Objektiv nyhetsbevakning?

  Denna typ av vinklingar förekommer hela tiden i Aftonbladet, och det kommer inte att bli bättre ju närmre valet vi kommer.

 2. Ann Onym skriver:

  Nja, det vet jag inte. Men män låter framför allt inte känslor påverka politiska överväganden i lika stor utsträckning. Det är alltför lätt att stirra sig blind på de enskilda fall som media har lyft fram den senaste tiden. Uppenbara fall där människor hamnat i kläm i systemet (vilket för övrigt skedde redan innan reformen, något folk har valt att glömma). Kvinnor verkar omedelbart köra känslospåret och ser dessa enskilda fall som ett bevis på att alliansen är ondskefull.

  Man måste ju faktiskt vara rationell också, och inse att det tidigare systemet var helt ohållbart, med människor som var sjukskrivna i decennier. Har du en aning om hur mycket lidande det orsakade när S förtidspensionerade 140 människor per dag i flera år? Vet du om att långtidssjukskrivning är en av de största orsakerna till psykisk ohälsa?

  Nej, alliansen är på rätt spår, det inser man om man inte BARA grundar sina politiska överväganden på känslor, som många kvinnor verkar göra. Systemet behöver trimmas in bättre så att uppenbara misstag inte sker. Ingen menar att cancersjuka ska tvingas arbeta.

 3. Henrik Vallgren skriver:

  Män prioriterar i högre grad en bra utveckling för barnen, kvinnor bidrag i nuet. Varför räknar du bara det senare som medkänsla?

 4. Rosemari skriver:

  Nja, att stå bredvid och se hur svårt sjuka förlorar sin sjukpenning och till och med applådera det – det är total brist på medkänsla.

 5. Rosemari skriver:

  Därmed inte sagt att just du gör det Henrik Vallgren.

 6. Realisten skriver:

  Tror knappast att vi män har mindre medkänsla utan ser oftast mer realistiskt på de situationer som media ofta blåser upp till orealistiska nivåer.
  Att kvinnor säkert har en mer känslosam inställning kanske stämmer men om det ligger på ett plan som härstammar i hormoner eller kromosomer vet jag inte.
  Man kan dock undra om inte ”bag in a box” kan ligga bakom mycken känslighet eller lömskhet hos kvinnorna då det tidigare påvisats att det är många hemmavarande kvinnors stora problem eller fritidssysselsättning!?

 7. matte skriver:

  jag sitter i samma sits som de som utförsäkrat, äter enormt mycket mediciner för mina värk,kramper,astma,allergier,ångest hjärtproblem och kraftnedsättning på min hela vänstersida, jag har ett helt skåp fullt av mediciner, så jag vet inte hur man kan säga att jag led av att få sjukersättning(gamla förtidspension) jag försökte jobba in i det sista och då har jag ett lugnt jobb där jag kan stå eller sitta vid ett skrivbord och svarar i telefon, men det gick inte, då ska det också tilläggas att jag är arbetsnarkoman och älskar att jobba, Tex. jobba från 08:00 – 22:00 samt drivit eget, vilket jobb skulle jag klara??, när jag inte klarar min egen vardag??? har fått färdtjänst, för att klara ta mig någon stans. så Ann Onym vad ska jag klara för jobb Du ska ha klart för dig att min största önskan är att bli frisk och kunna arbeta.. jag byter gärna med dig..
  men ta fram ett jobb jag klarar????

 8. Jens skriver:

  Det är naturligtvis tragiskt när svårt sjuka människor inte får den hjälp de behöver. Samtidigt måste man kunna konstatera det orimliga i förhållandet att Sverige har bland de friskaste befolkningarna i världen (livslängd m.m.) och samtidigt har bland de högsta sjukskrivningstalen i världen. Visst förekommer det att människor inte får den hjälp de behöver av olika skäl. Man måste emellertid kunna se helhetsbilden också, och den är att väldigt många människor i Sverige är sjukskrivna utan att de egentligen borde behöva vara det.

  Anledningen till att män och kvinnor har olika syn på detta kan jag se två delvis sammanhängande anledningar till: för det första, att kvinnor reagerar mer direkt och känslomässigt på rapporter om missförhållanden och för det andra, att kvinnor i allmänhet har ett mindre intresse för samhällsfrågor, och därmed blir mer benägna att dra slutsatser utifrån enstaka, ofta vinklade, exempel snarare än från ett helhetsperspektiv.

 9. MetalHeadViking skriver:

  ”Varför är kvinnor så lättlurade?” borde rubriken vara.

 10. Petter skriver:

  Tycker att det är väldigt konstigt av bloggaren att dra likhetstecken mellan de rödgröna och empati respektive alliansen och avsaknad av empati. Jag är en liberal man som aldrig skulle tänka mig att rösta på vänstern. Däremot uppfattas jag av andra som väldigt empatisk som person.

  Borgerlig politik är minst lika empatisk som vänsterpolitik. Att dela ut bidrag och aldrig ställa krav tycker inte jag är speciellt empatiskt och medkännande. De som behöver ska ha hjälp men de som inte behöver ska faktiskt inte leva på mina skattepengar! Sen är det givetvis så att det i det individuella fallet kan bli fel och vissa kan komma i kläm. Så är det säkert i alliansens system och så var det definitivt i sossarnas gamla system. Det får dock inte hindra oss att diskutera helheten.

 11. Rosemari skriver:

  Till Petter: Jg tycker inte heller det är empatiskt att dela ut bidrag hur som helst. Absolut inte. Att lära människor att de måste kämpa lite, är inte fel.
  Men vem som helst kan drabbas av svår sjukdom, det har inte ett dugg att göra med hur väl du sköter ditt jobb.
  Och eftersom mina arbetsgivare betalat in avgifter till försäkringssystemet i decennier vill jag veta att dessa pengar går till system där långtidssjuka får sjukpeng.

 12. Dhaiwon skriver:

  Att ta långsiktiga beslut baserat på känslor vore som att bestämma sig för att gifta sig med första bästa människa man tänder på när man kommer ut på krogen.

  Långsiktiga beslut ska tas av den logiska halvan,detta eftersom man då kan mäta i termer av toalt mänskligt lidande, inte hur mycket vi lider nu.

  Ett exempel, som mycket väl kan vara baserat på en myt, men i alla fall:
  Skolopendrar, ca 30 cm tusefotingar, sägs att ett gift(helt ofarligt sådant) som gör så ont, att folk har huggit av sig händer och armar för att bli av med smärta. Att hjälpa dem att hugga av sig armen vore en känslomässig reaktion baserat på deras smärta, dvs det gör mindre ont efteråt. Ett logiskt och rationellt beslut vore att hindra dem från att göra det, oavsett hur mycket dem lider, detta eftersom dem garanterat kommer sakna armen senare. Och eftersom smärtan går över.

  Annat exempel:
  Att inte vilka offra en kroppsdel med kallbrand är en känslomässig reaktion, att hugga av den för att rädda livet på den med kallbrand är ett rationellt beslut.

  Ett system för att ta hand om människor som blir sjuka måsta klara av båda sakerna, och om vi har ett system som är känslomässigt uppbyggt för att de röda inte kan tänka längre, så blir det givetvis en chock om man lägger om det, och några som borde få armen kapad får det inte eftersom vi har kapat på tok för mycket och får en ”backlash”. Att då backa med en gång för att några individer råkar illa ut är endast till synes empatifullt, i själva verket är det ett svek eftersom du bara lever dig in i en människas situation. Du måste leva dig in i allas, annars kan du inte uttala dig om huruvida den totala mängden lidande minskar eller ökar.

 13. Petter skriver:

  Rosmarie,

  Du skriver ”Men vem som helst kan drabbas av svår sjukdom…”
  Ja visst är det så och då har man också rätt till sjukpenning!
  Se Försäkringskassans hemsida: http://www.forsakringskassan.se/nav/56c9cf5c2162b3c06807aca63f4127de

  Bland annat står det följande:
  ”Om du har en allvarlig sjukdom kan du ha rätt till fortsatt sjukpenning. Med fortsatt sjukpenning behåller du samma ersättning som i den vanliga sjukpenningen. Det finns ingen tidsgräns för hur länge fortsatt sjukpenning kan betalas ut.”

  Om man får varaktigt nedsatt arbetsförmåga så får man istället sjukersättning:
  http://www.forsakringskassan.se/privatpers/sjuk/sjuk_lange_sa

  Däremot, om du bedöms har arbetsförmåga så får du möjlighet att komma tillbaka via arbetsinriktad rehabilitering. Det är väl jättebra att få en chans att prova att komma tillbaka! Går det inte så får du återgå till sjukpenningen.

  Vad är problemet?

 14. LeoB skriver:

  Jag tror inte att orsaken till att män inte verkar bry sig så mycket nödvändigtvis är att de har sämre medkänsla. Ofta undrar jag i stället om de har sämre tankeförmåga. Jag ser på åtskilliga håll i bloggosfären hur många män slår sig för bröstet och menar sig kunna tänka logiskt – och gör raka motsatsen.

  De är såvitt jag kunnat se fullständigt ovetande om det.

 15. Daniel skriver:

  Om det nu är så att du vill ha ett regeringsskifte, så påverkar du inte opinionen positivt genom att bygga hela din argumentation på att män är dumma i huvudet och att högerblocket är omänskliga. Vad som behövs är att tala om konkret hur du tror att en ny regering hade kunnat göra det bättre. Annars kommer man enbart att tolka ditt skrivande som bittherhet och uppmärksamhetssökande, vilket tyvärr inte får någon slagkraft alls ur politisk synpunkt.

  Skräckexempel kommer att finnas vilken regering vi än har och de har funnits under alla mandatperioder. Just den här gången handlar det om sjukpenningen. Själv har jag varit långtidssjukskriven till och från under snart tre år, med svårdiagnostiserade symptom och trots detta har jag enbart positiva erfarenheter av Försäkringskassan, med undantag för att sjukpenningen ibland är sen.

  Jag bor mycket hellre i ett land som har motståndskraft mot den ständigt påträngande globaliseringen, än ett land som blir ett nytt Baltikum enbart för att många tycker att ”allt annat vore kapitalistiskt och omänskligt”. Vi bestämmer inte själva förutsättningarna.

  Hur du kan få det till att rubriken ”Alliansen knappar in” är propaganda för att få fler att rösta höger är jag helt oförstående inför, så kanske saknar jag medkänsla trots allt, vem vet…

 16. Tim skriver:

  Mindre medkänsla? Nej, vi är bara smartare ser det ut som.. En vänster regering, Sverige kan lika gärna skjuta sig i benet

 17. Eva skriver:

  Vill bara påpeka att signaturen ”Jens” odlar moderata myter. Svenskarna är inte ”världens friskaste folk”.
  Signaturen ”Petter” syns låtsas vara empatisk och undviker att skriva att svår sjukdom är en mycket sent tillkommen skrivning (under bilan och i slutet av förra året, trots att remissinstanser som SKL varnat för moderaters ”reform” och denna utveckling flera år tidigare). Svår sjukdom är dessutom ett synnerligen godtyckligt begrepp, vilket Husmark-Persson som f.d. sjuksköterska borde begripit. Den empatilösa sjukförsäkringen, som bygger på det felaktiga antagandet att människor fuskar och behöver piskas för att vilja arbeta, har resulterat i att en mängd verkligen svårt sjuka människor har utförsäkrats. Detta faktum kan ingen moderat smussla undan hur mycket de än försöker fila på sin icke empatiska ”reform”.
  Empati är annars inte könsbunden men till synes partibunden och märkligt många manliga moderater låtsas vara empatiska i dessa dagar 🙂

 18. Jo, det finns skillnader mellan mäns och kvinnors röstning som är intressant. Men det är väl lite förhastade slutsatser du drar.

  Män kan ju tendera att vilja ha välfärd på sikt och värnar därför om ett samhälle som kopplar arbete och välfärd. Empati på lång sikt, istället för bidrag till alla.

  Att män däremot är mer bekymrade för integritetsfrågorna symboliseras väl i så fall av att Piratpartiet är väldigt manligt.

  Eller så byter vi glasögon och ser att det är väldigt ungdomligt…..

 19. Rosemari skriver:

  Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor röstar, men det finns många män som inte röstar för indragen sjukpeng åt långtidssjuka. Min rubrik var mest ett utrop av förtvivlan över att det finns människor som tycker det är bra att slå sönder sista tiden i en medmänniskas liv genom att dra undan deras sjukpeng, när det enda de gjort är att drabbas av en svår sjukdom.
  Jag vill på så många sätt som möjligt sätta fokus på hur orätt detta är.
  Hur kristdemokraterna kan gå med på att genomföra det är att pissa på de kristna värderingarna, för övrigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *