Camilla Läckbergs Stenhuggaren – nu på dvd

Skribent:

camillalackberg_stenhuggasren_dvd
Är du ett fan av Camilla Läckbergs böcker och tycker du om att se dem på film och i tv-serier? Då kan ”Stenhuggaren” vara något för dig, speciellt om du missade när den sändes i SVT.
Den har släppts på dvd nu.
Eftersom jag missade när den tv-sändes var jag glad att få se dvd:n.

Eftersom den sänts som tv-serie är den något längre än en vanlig film. För den som gillar boken är det ett plus. Regissören får med mer från boken då.

Men en sak är lite trist när det gäller dessa filmer: Erica Falck får mycket mindre utrymme än i böckerna. I filmerna har plötsligt hennes pojkvän och senare make, polismannen Patrik Hedström, blivit huvudpersonen som det mesta kretsar kring och som löser kriminalgåtorna. Jag fattar inte varför det alltid måste bli så. Det är likadant med Elizabeth George deckare om Barbara Havers och kommissarie Thomas Lyngley, där han den manliga personen fått ta över på bekostnad av kvinnan, som egentligen är huvudpersonen.

I vilket fall som helst var det en njutning av se filmen för jag älskar västkusten och dess karga öar och vilda hav. Bara att se dessa miljöer och de slingringa småvägarna på den lilla byn i Bohuslän där handlingen utspelar sig är ett stort nöje för mig. Jag längtar dig. Nu.

Stenhuggaren är den tredje deckaren i Camilla Läckbergs serie och Erica Falck och Patrik Hedström från Fjällbacka.

Handlingen i korthet från SF.s hemsida:

En hummerfiskare får upp ett barnlik och som först tros vara offer för en drunkningsolycka. Men en närmare undersökning visar att hon mördats. Någon har dränkt flickan inomhus, klätt på henne och kastat henne i havet. Varför vill någon döda ett barn?
Patrik Hedström, vars sambo Erica Falck nyss fött deras första barn, blir tillsammans med sina kolleger på Tanumshede-polisen indragen i en komplicerad mordutredning. Bakom Fjällbackas idylliska fasad döljer sig en annan verklighet – med grannfejder, familjekonflikter och barnporrhärvor. Händelser i 1930-talets Fjällbacka vävs samman med nuet och det visar sig att gåtans lösning ligger i det förflutna …

Handlingen pendlar ju mellan dåtid – 1930-talet – och nutid. Det kan vara lite förvirrande. Speciellt om det är en tittare från något annat land som ser en version med annat språk. Jag är inte säker på att det går fram att människorna har kläder från en äldre tid och pratar med högttravande språk från en svunnen tid.

Man kan se avsnitten i SVT Play, men tyvärr är de bara tillgängliga där fram till 25 januari.

Relaterat:
Camilla Läckbergs webbplats.

Fakta:
Stenhuggaren från Camilla Läckbergs kriminalroman
Regi: Emiliano Goessens
Manus: Alexander Söderberg
Medverkande: Elisabet Carlsson, Niklas Hjulström, Sven-Åke GustavssonMer
Filmtyp: TV-film

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

19 januari, 2010

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *