Google kan lägga ner sin verksamhet i Kina

Skribent:

google_logo

Orsaken är attacker och spioneri som riktar sig mot aktivister i Kina. Till och med intrång och stöld av information har förekommit

Google brukar inte vara så öppenhjärtiga med sådan här information och sökjätten har ställt upp på censur och filtrering av sökresultat i Kina. Nu avslöjar Google att de upptäckt en allvarlig attack i december förra året. Attacker som drabbade fler företag än Google. Google säger att de har bevis för att målet var att stjäla information från konton som innehas av människorättsaktivister.

Dessutom har Google upptäckt att andra personer än användarna regelbundet tagit sig in på dussintals konton som tillhör aktivister för mänskliga rättigheter i USA och Kina. Förmodligen genom spionprogram på användarnas datorer.

Google har fått mycket kritik för att de ställt upp på censur och filtrering av sökresultat sedan de etablerade sig i Kina 2006 och  visst är kritiken befogad men skll inte drabba enbart Google. Den kinesiska brandväggen är till stor del byggd på amerikansk hårdvara från Cisco och Yahoo har lämnat ut uppgifter om användare som lett till arrestering av aktivister.

De amerikanska företagen har lockats av att kunna göra stora pengar på den kinesiska marknaden.

Läs Googles egen rapport om händelserna.

Kritikerna säger att det är lite sent att göra den här gesten men att det är ett steg i rätt riktning. Committee to protect bloggers tycker att Google omedelbart borde flytta sina kontor till andra länder och hjälpa kineserna att surfa säkert, utan risk för represalier och övervakning. Just nu förhandlar Google med regeringen i Kina om att lätta på censuren. Något som knappast kommer att hända.

Läs också Read Write Web

Ekot

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

13 januari, 2010

Det här inlägget har 3 kommentarer.

  1. […] har Google tagit ett steg för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Nyheten har också […]

  2. […] även:Kulturbloggen, Ska Google lämna Kina?, Google stänger ner i Kina, Google lämnar Kina, dito, Google hotar […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *