Gör kortare länkar webben smartare?

Skribent:

Gears_1

Som många märkt kan vissa länkar bli svåra att hantera och dela med sig av. Eftersom många webbplatser är databasdrivna blir referensen som behövs för att hämta det du vill läsa en del av länken. Följden kan bli en orimligt lång länk som inte fungerar i ett meddelande om man vill dela med sig av den.

Svaret har blivit URL-förkortare. Tjänsterna går ut på att du matar in din långa URL och får tillbaka en kortare, enklare. Nuförtiden används de överallt. Själv brukar jag använda Bit.ly.

Problemet blir att det är omöjligt att utläsa vart länken leder. Det krävs att du litar på den som presenterar länken.

Nu ger sig YouTube in i leken med en egen länkförkortare, youtu.be. Länkarna blir inte så väldigt mycket kortare men de innehåller data som gör det möjligt att kolla vart du omdirigeras. Den data som länken innehåller kan användas av utvecklare på olika sätt. Till exempel genom att visa en förhandsbild.

Både Google och Facebook har hoppat på länkförkortartåget. Google (goo.gl) med en tjänst som blir kopplad till deras produkter (inte allmänt tillgänglig) och Facebook med fb.me.

En annan aspekt av detta är att hela systemet med toppdomäner ställs på ända. USA har ju haft sina .org, .com med flera toppdomäner. Övriga har landets toppdomän, till exempel .se. Dessa har ju missbrukats på olika sätt och numera är toppdomänen  knappast relevant information om var en webbplats finns (inte alltid i alla fall). Goo.gl finns ju knappast i .gl (var det nu är).

När länkar blir så komplicerade att de inte längre berättar något om destinationen behövs ett nytt system. Länken behöver kopplas till information så att den blir begriplig. Information som är begriplig för människor. Det här är faktiskt ett område där det händer saker och det går att läsa mer här, på Wikipedia.

Mer om länkförkortare på ReadWriteWeb (som skriver regelbundet om sådana här saker).

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

23 december, 2009

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] Gör kortare länkar webben smartare? | Kulturbloggen När länkar blir så komplicerade att de inte längre berättar något om destinationen behövs ett nytt system. Länken behöver kopplas till information så att den blir begriplig. Information som är begriplig för människor. Det här är faktiskt ett område där det händer saker och det går att läsa mer här, på Wikipedia (tags: länkförkortare, URL, semantiska webben, Google) […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *