Stockholm Pride 2009: Sex, politik och folkfest

Skribent:

pride6x200Prideparaden i ett urval bilder. Jag har inte varit på någon del av Pridefestivalen men paraden missar jag inte.

Sonen till en kompis frågade vad Stockholm Pride, är. Vi tittade på varandra och provade olika förklaringar: ; killar som gillar killar och tjejer som gillar tjejer. Åttaåringen tittade oförstående. Vi försökte förklara att det handlade om sex, utan att säga det. Till slut kom vi fram till att handlade om kärlek, inte om vem som knullar med vem och ingen skall bedömas efter det. Tyckte vi, i alla fall.

I måndags drog Pridefestivalen igång.

Pridefestivalen är en blandning av politisk manifestation och folkfest. I år fick Malmöpolisen Jeanette Larsson pris för att hon protesterade mot att kollegorna skrattade åt en transexuells självmord.

RFSL Ungdom har tagit upp frågan om alkohol, att många utestängs på grund av alkoholens central roll i årets festival.

Förtrycket av homosexuella finns i hela världen och det var en viktig fråga i paraden.

Det fanns en hel del nya deltagare i år. Djurgården, Hammarby IF, Migrationsverket med flera var med för första gången. Många poliser, soldater, väktare och andra uniformsyrken demonstrerade i uniform. Häftigt att se.

Det stora intresset för Pridefestivalen visar att fötrycket av HBT-personer är en fråga som berör alla. Jag såg Alexander Bard på TV alldeles nyss. Han sa (ungefär) att ett samhälle bedöms efter hur man behandlar dess svagaste grupper. Bra sagt!

Jag tog över 500 bilder under paraden. De flesta håller på att ladda upp till Flickr just nu. Det kommer alltså att finnas massor med bilder om en stund så titta tillbaka hit om en stund. Jag kommer att lägga in länken när uppladdningen är klar.

*Uppdatering*

Här är de: Flickr, Prideparaden

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 augusti, 2009

Det här inlägget har 4 kommentarer.

  1. […] hade tänkt ta lite blider till Kulturbloggen. Det blev över femhundra stycken. Omöjligt att presentera på bloggen eller välja ut (utom de […]

  2. […] Stockholm Pride: Sex, politik och folkfest | Kulturbloggen Prideparaden i ett urval bilder. Jag har inte varit på någon del av Pridefestivalen men paraden missar jag inte. (tags: Stockholm Pride 2009 HBT-personer Pridefestivalen Prideparaden politik) […]

  3. […] här är i alla fall några bloggar som tagit upp Pride: Mission XP Kulturbloggen Erixon Stefan Stenudd Min plats bland orden […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *