Eric Bibb på Scalateatern – En afton där cirklar slöts på gott och ont.

Skribent:

Eric Bibb på Scalateatern, Stockholm
14 november 2017

Som första akt av konserten får vi höra hans pappa, Leon Bibb, sjunga och Erik berätta om marschen till Selma år 1965. Den svarta medborgarrättsrörelsen krävde inget märkvärdigare än rösträtt och minskad segregation. De möttes av en ordningsmakt som med påkar och ilskna hundar stoppade den fredliga marschen med våld. Leon stod sida vid sida med Martin Luther King, Joan Baez, Harry Bellafonte.
”Tales of a blues brother” är en resa i musikens värld där Eric berättar om mötet med Bob Dylan när Eric var ung och Bob Dylan en nykomling som artist. Hur han mötte Sydney Poitier som gav honom pengar till en gitarr.

Foto: BeA Nilsson

Vi får följa med på familjens resa till Sovjetunionen där de blev mycket väl bemötta, trots sin hudfärg. Och hur han upplevde Stockholm som ung på Hotell Malmen med äggröra och rökt renstek.
Det hela slutade med att han helt enkelt flyttade till Sverige efter att ha hittat bluesen i en skrubb i Paris. En blues som han i 40 år rest världen runt och framfört. En blues där han kunnat berätta om de amerikanska rasmotsättningarna.

På en fråga var hans hem är svarar han:
”Home is a place where I’m not constantly reminded of Americas violent history.”
Som av en slump stötte han en dag på en amerikanska i en bokhandel i Stockholm. Det visade sig att de gått i två olika skolor i New York med bara ett stenkast emellan. Men det var först i Sverige som de sågs för första gången och blev goda vänner och ett turnerande artistpar. Tillsammans med Cyndee Peters har han sjungit gospel på de flesta ställen i Sverige där gospel kan sjungas.

Under en period var han musiklärare i Rinkeby. Från den tiden berättade han om ”Alex” som var en strulig kille som visade sig besitta en magiskt vacker sångröst. Tyvärr orkade han inte komma ifrån sitt stökiga liv utan hamnade i trubbel, blev svårt misshandlad och valde efter det att ta sitt liv.
En annan liten grabb från den tiden blev också en av Eric´s favoriter. Vid ett tillfälle fick Eric tag i en video på internet där Andi Kravljacka berättade om hur han valde sången som uttrycksmedel tack vare Eric Bibb. Teamet bakom föreställningen hade till denna dag lyckats leta upp Andi som satt i publiken som en överraskning till Eric.

Mellan alla fantastiska berättelser fanns hans sammetsröst och sina akustiska gitarrer. En av de starkaste låtarna var ”New World Commin´ Through”. Ett överraskande val i repertoaren var covern på ABBA´s Dancing Queen. En oväntad och god cirkel som slöts.

Men det som oroar Eric nu är utvecklingen i Sverige. Det som förändrats till det bättre i hans gamla hemland är på väg att bli till det sämre i Sverige. Ett land som tog emot en färgad med vänlighet för inte alltför många årtionden sedan, börjar sakta men säkert dra tydliga gränser mellan olika personer på grund av deras hudfärg, nationalitet eller religion.
I början på 70-talet kunde han, som färgad, stoppa en taxi på en gata i USA. De tendenserna börjar han se i dagens Sverige.

En ond cirkel håller på att slutas …

Mer om Eric Bibb och denna konsert finns att se här.

15 november, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *