Filmrecension: The Foreigner – spännande och berörande

The Foreigner
Betyg 4
Svensk biopremiär 17 november 2017
Regi Martin Cambell

En spännande och berörande film om vad våld och terrorism gör med människor. Om du inte visste att Jackie Chan är en duktig skådespelare och inte bara duktig på kungfu – då lär du inse hans förmåga när du ser ”The Foreigner”.

Jackie Chan spelar Quan Ngoc Minh, en affärsman i London som förlorar sin dotter i ett fruktansvärt terrordåd. Han är helt förkrossad av sorgen och då dottern var hans enda kvarlevande familjemedlem har han inget mer att förlora. Han går varje dag till de poliser som utreder terrorattacken för att pressa dem att hitta mördarna. Inget händer, det hjälper inte att Quan försöker muta poliserna. De vägrar låta sig mutas. Quan läser allt han kan hitta om terrorattacken och ser Hennessy (spelas av Pierce Brosnan), en brittisk minister med irländsk bakgrund, bli intervjuad i tv om terrorattacken.

En grupp som kallar sig ”Äkta IRA” har tagit på sig attacken men ingen vet vilka det är som ingår i den gruppen, det är en tidigare helt okänd terrorgrupp.

Hennessy har tidigare varit aktiv inom IRA och har ansvar för en del blodiga attacker när han var yngre, fast han själv förnekar det.

Quan bestämmer sig för att få tag på Hennessy. Quan intalar sig att Hennessy vet vilka som ligger bakom terrordådet – och Quan vill hämnas. Han vill tvinga Hennessy att ge honom namnen på terroristerna

Terrordådet kan få fart på det inbördeskrig som rådda på Nordirland tidigare. Hennessy sitter i kläm mellan den brittiska regeringen och irländarna. I smyg har flera av de irländska grupperna sparat vapen och sprängmedel. Nu situationen ännu knivigare för Hennessy då Quan bestämt sig för att tvinga honom att ge ut namnen på de som ligger bakom terrordådet.

Situationen är rörig men också väldigt talande. Det finns så klart fortfarande grupper på Nordirland som vill lämna Storbritannien och få ett enat Irland. Den fred som finns idag är skör. Jag tycker detta kommer fram på ett bra sätt i filmen som också skildrar konsekvenserna av våldets väg.

Visst finns det delar av filmen som är överdrivna och inte så trovärdiga, men det är filmens genre, tänker jag. Den är engagerande, spännande och rolig emellanåt och trots att den är lite drygt två timmar gick tiden blixtsnabbt.

Filmen bygger på romanen ”The Chinaman” av Stephen Leather.

Regissören Martin Campbell har regisserat många spännande filmer och fick flera filmpriser för ”Zorro – Den maskerade hämnaren” (1998), där han fick fart på den internationella karriären för Antonio Banderas och Catherine Zeta-Jones. Han regisserade Pierce Brosnan i Golden Eye (1995), som var Pierce Brosnans debut som den berömda brittiska agenten 007. Martin Campbell har också regisserat Daniel Craigs debut som 007 i Casino Royale (2006).

9 november, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *