456 skådespelare vittnar om övergrepp i #tystnadtagning

Skribent:

#metoo växer och sprider sig.
SVT Kulturnyheter berättar:
I ett gemensamt upprop samlas 456 personer där de bär vittnesmål om sexuella trakasserier och kränkningar som de fått utstå. I det öppna brevet riktas skarp kritik mot regissörer, producenter, produktionsbolag, teaterchefer och politiker.
– Det är väldigt skakande historier som har pågått under ganska många år, säger skådespelaren Suzanna Dilber.

#metoo har blivit så stort, så snabbt att det redan finns en bra beskrivning av detta upprop mot sexuella kränkningar på Wikipedia:

Me too (eller #MeToo, engelska för ”jag med”) är en hashtag som skapades för att uppmärksamma hur omfattande sexuella trakasserier är mot kvinnor.

Den fick stor internationell spridning när skådespelerskan Alyssa Milano bad alla kvinnor som ofredats sexuellt att svara på hennes tweet med orden ”me too”. Hon gjorde det den 15 oktober 2017 i samband med att Hollywoodproducenten Harvey Weinstein anklagats för våldtäkt av flera kända skådespelerskor och att det tystats ner av filmindustrin. Uppmaningen blev snabbt viral och det skapades en taggning, #MeToo, som visade hur utbrett det är med sexuella trakasserier.

Redan 2006 skapade den amerikanska kvinnorättskämpen Tarana Burke en liknande kampanj på Myspace, främst för färgade yngre kvinnor i utsatta områden. En ung flicka hade berättat för Tarana Burke om vad hon hade utsatts för, och hon kom inte på något bra svar utan skickade iväg flickan till en annan person för stöd. Senare tänkte hon att hon borde svarat ”Jag också”, och därefter drog hon igång sin kampanj. Den är fortfarande aktiv och har fått extra stöd av Alyssa Milano när hon fick veta att en motsvarande kampanj existerade med samma namn.

I Sverige har många, många kvinnor vittnat om övergrepp de utsatts för under #metoo – och flera kända män i ledande ställningar inom medier och tv har fått sparken.

#tystnadtagning är nu ett stor vidareutveckling av samma upprop, nu inom film. och teater-världen.
Uppropet är ett öppet protestbrev. I brevet berättar mer än 400 kvinnor om sina egna upplevelser av kränkningar och sexuella trakasserier. Många kända namn har skrivit under, som Mia Skäringer, Lena Endré, Molly Nutley, Marie Göranzon, Eva Röse, Moa Gammel, Sofia Helin, Bahar Par och Marie Lundqvist.

Dagens Nyheter har låtit nanliga skådespelare, chefer och filmare kommenterar uppropet om sexuella övergrepp i teater- och filmvärlden. ”Det är livsviktigt att det här nu händer”, säger skådespelaren Gustaf Hammarsten, till Dagens Nyheter.

Mycket skrämmande är den tystnadskultur som helt klart råder, förhoppningsvis nu kan sägas ha rått och inte längre kommer att råda. Massor av teaterarbetare bekräftar att de vetat om och känt till att kränkningar pågått.

Morgan Alling säger till DN:
– Det är en kultur som råder där manliga genier tillåtits härja fritt.

Stockholms filmfestival anordnar ett samtal angående #metoo och #tystnadtagning tillsammans med WIFT (Women in film & TV) och kvinnonätverket Heja Livet angående sexuella kränkningar inom film- och kultursfären.

I samtalet deltar Anna Serner (VD, Svenska Filminstitutet), Zoë Que (regissör och filmfotograf), Emely Crona Stenberg (grundare, Heja Livet), Josefine Tengblad (dramachef, TV4), Anna Velander Gisslén (WIFT) och Daniel Bramme (exekutiv producent, Investor)

Under samtalet kommer villkoren för kvinnor inom film diskuteras och hur branschen ska röra sig mot en framtid där sexuella trakasserier inte är en del av vardagen för kvinnliga filmarbetare.

9 november, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *