Folkteatern Göteborg ger Den fule – en komisk örfil mot ett narcissistiskt samhälle

Skribent:

För tio år sedan skrev den populäre dramatikern Marius von Mayenburg pjäsen Den fule, som nu för första gången sätts upp i Göteborg. Den fule är en både rolig och hemsk historia om yttre och inre skönhet och om framgångens pris.
Ett pressmeddelande berättar:
I regissören Nora Nilssons händer formas den absurda satiren till en drastisk och osminkad skildring av vår jakt på bekräftelse och av den föränderliga skönhetens miljardindustri. Premiär 25 november på Folkteatern, Stora Scenen.

Pjäsen handlar om uppfinnaren Lette som på grund av sitt motbjudande utseende manövreras bort från lanseringen av sin sensationella produkt. Lette bestämmer sig för att söka upp en plastikkirurg som lyckas skapa en skönhet utan like av honom. Hans liv förändras i grunden. Hans nya utseende öppnar upp för helt nya professionella, ekonomiska och erotiska möjligheter. Men snart får Lette erfara att även skönhet har en baksida.

– Det fascinerande med Den Fule är att den trots sitt skruvade och absurda tilltal är en pjäs som är djupt igenkännbar och i grunden existentiell. Den är en tydlig kritik av vår samtid men ställer också frågan kring vår identitet, säger regissören Nora Nilsson.

Pjäsen har tio år på nacken och skrevs innan både selfies och Instagram fanns i vårt medvetande. Ändå är den dagsaktuell, samtidigt som många har spått att pjäsen kommer att bli en modern klassiker. Den gjorde tidigt succé på bland annat The Royal Court Theatre i London och har satts upp i närmare 30 olika länder över hela världen. Det är en fartfylld och direkt text där form och innehåll vävs samman på ett både intelligent och roligt sätt.

– Den fule är en smärtsamt komisk örfil över ett helt samhällsbygge som lider av narcissism där människan i slutändan blir ensam kvar utan någon egentlig riktning eller mening, säger regissören Nora Nilsson.

Den prisbelönte tyske dramatikern Marius von Mayenburg är väldigt produktiv och har skrivit nästan 20 pjäser på lika många år. Som husdramatiker på Schaubühne i Berlin har Marius von Mayenburg (f 1972) gjort sig känd för sin hårdkokta samhällskritik och sina smarta pjäser.

Nora Nilsson har regisserat flera uppmärksammade föreställningar de senaste åren. På Göteborgs Stadsteater har hon bland annat satt upp Sofia Fredéns Afterwork och Tony Kushners Det intelligenta homots guide till kapitalism och socialism, med en nyckel till skriften. Hon har även regisserat Christian Lollickes Det normala livet på Borås Stadsteater och Anders Duus Ingen fattar utom vi för Riksteatern. På Profilteatern regisserade hon Ursäkta, skulle ni kunna svälta lite tystare, vi försöker faktiskt skapa lite ekonomisk tillväxt här borta!, byggd på texter av Liv Strömqvist och Sara Granér. Föreställningen medverkade på på BIBU 2016 och gästspelade på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Där satte hon nyligen även upp en dramatisering av Ebba Witt-Brattströms Århundradets kärlekskrig. Ingen fattar utom vi blev utvald till Scenkonstbiennalen 2015.

Ett fult samtal om det sköna (alt. tvärtom) – 8 november kl 18.30 i Foajén
Den 8 november arrangerar Folkteatern ett samtal om narcissism, skönhetsideal och vår jakt på bekräftelse. Med hjälp av journalisten och författaren Kristofer Ahlström och regissören Nora Nilsson diskuteras det kring hur vi navigerar i individualismens tidsålder. Ett samtal om utseendefixering och jaget någonstans därbakom.

Den fule
Premiär 25 november på Folkteatern Göteborg, Stora Scenen.
Av: Marius von Mayenburg
Översättning: Magnus Lindman
Regi: Nora Nilsson
Scenografi/Kostymdesign: Jenny Nordberg
Ljusdesign: Carina Persson
Mask- och perukdesign: Susanne Åberg

Medverkande: Pelle Grytt, Benjamin Moliner, Dasha Nikiforova, Dejmis Rustom Bustos*

*Skådespelarpraktikant från Högskolan för Scen och Musik, Göteborg

För mer information och för att boka intervjuer, kontakta Karolina Lindblad, pressansvarig på Folkteatern, karolina.lindblad@folkteatern.se, 0735-24 97 20.

Folkteatern ska vara den samtida teatern för den breda publiken. Vi arbetar med kvalitativ scenkonst och vi vill ta tillvara scenkonstens potential att vara en orädd röst i samhället. Våra föreställningar vågar utmana och ifrågasätta normer och strukturer. Med rötter i folkbildningen har vi en unik historia att utveckla. Vi är en normkreativ arbetsplats som prioriterar mångfald.

På Stora Scenen spelar vi ofta nyskriven dramatik och varvar med gästspel för att få en omväxlande repertoar. På Lilla Scenen spelas egna föreställningar och gästspel av mindre format. Vår foajé passar utmärkt för samtal, konserter och föreläsningar.

Folkteatern är en länsteater med anslag och uppdrag från Västra Götalandsregionen. Teatern drivs som en ekonomisk förening med medlemmar från nära 300 olika organisationer och föreningar. Omkring 45 anställda arbetar i lokalerna på Järntorget i Göteborg. Konstnärlig ledare är Frida Röhl, VD är Lotta Lekvall.

8 november, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *