Filmrecension: Human Flow av Ai Weiwei – stadsfäster problemet men har ingen lösning

Human Flow
Betyg 3
Visas på Stockholms Filmfestival 2017
Regi Ai Weiwei

Miljoner människor är på flykt världen över. Den kinesiska konstnären Ai Weiwei har rest runt och filmat människor på flykt och besökt stora flyktingläger i Afrika, i Pakistan, i Europa. Det är en stark film om följer människor som alla tvingats lämna allt bakom sig för att försöka ta sig till Europa. Samtidigt är den väldigt förutsägbar och ger inget nytt perspektiv. Det är lätt att säga att alla människor har människovärde. Vi har hört det många gånger och vi skriver alla under på det, men vad är lösningen?

Filmen börjar på den grekiska ön Lesbos där vi får följa med syriska flyktingar på väg vidare. Vid gränsen mot Makedonien tar det stopp – där har Makedonien anlagt ett högt taggtrådsstängsel för att hindra flyktingar att komma in i landet.

Kameran färdas vidare, ja den flyger vidare, bokstavligen då den finns i en drönare som gör nedslag i Mosul, Berlin, Gaza, Jordanien, Ungern, Turkiet, Mexiko och många andra platser.

Ai Weiwei och filmteamet har under ett års tid besökt 23 länder. En global studie om flykt, har Ai Weiwei beskrivit sitt projekt som. Han menar att han låter konsten träda in där journalistiken misslyckats. Jag håller för min del inte riktigt med honom om detta. Filmen lär mig inget nytt, jag har redan i otaliga reportage redan sett allt det han tar upp. De delar av dokumentären som fördjupar berättelsen är när han följer med några flyktingar till deras hemort, där vi får se deras sönderbombade hus och gravar där deras dödade anhöriga ska placeras. Ingen kan se detta och förbli oberörd.

Att Ai Weiwei är konstnär märks givetvis i bildval och i hur fotografen fått arbeta med många vilande bilder som talar starkare än många ord.

I slutet av filmen talar en representant för FN som påpekar att världen måste kunna ge alla människor ett drägligt liv. Alla har människovärde. Ai Weiwei tar själv upp denna slutsats han vill att vi ska dra efter att ha sett filmen då han i ett filmklipp han publicerat på nätet:
– Det har talats om flyktingkris, men någon sådan finns inte, det är en mänsklig kris. Vi har förlorat våra grundläggande mänskliga värderingar. Jag hoppas den här filmen ska få oss att förstå villkoren för dagens samhälle.

Det är dock inget nytt. Det har sagts många gånger. Det är lätt att visa hur delar av Europa stänger in sig nu, för att dessa länder inte vill ta emot flyktingar. Det är lätt att visa siffror på hur flyktingströmmarna blir större och större. Det är också lätt att säga att vi alla har människovärde och vi måste dela på världens resurser.

Men hur ska det gå till? Det är lätt att säga att ingen borde behöva vara på flykt – men vad är lösningen? Är lösningen aldrig att hjälpa de bra krafterna i länder med förtryck, att ge dem stöd för att förändra sina länder och få demokrati och få välstånd? Är det aldrig bättre att motarbeta krig? Varför ställs aldrig dessa frågor? Är lösningen alltid att miljoner människor måste fly?

En sak som bara berördes lite lätt i filmen är klimatförändringarna. Dessa har redan kommit och gett upphov till flyktingströmmar – och där kommer vi i en nära framtid att få uppleva hur många, många tvingas fly på grund av klimatet. Så världens länder, inte bara Europa, måste hitta hållbara sätt att ta emot migranter – det råder det ingen tvekan om. Men då vore det mycket bättre om fler länder går att leva i, att länder med diktatur och krig blivit demokratier och människovänliga nationer.

6 november, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *