Radioteatern: Mördarens apa – en ny dramaserie i P4 för unga

Skribent:

Emma Broomé spelar Sally i Mördarens apa. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Mördarens apa, är en ny dramaserie som bygger på boken med samma namn av Jakob Vegelius. Boken vann Augustpriset 2014. Pjäsen har originalmusik av Johan Nilsson och Helen Sjöholm sjunger flera nyskrivna låtar.

Kulturbloggen bad sin nya minireporter Terése Koivisto att recensera de tre första avsnitten som börjar sändas i P4, den 29 oktober kl. 10.45, och därefter sänds varje söndag samma tid (tio avsnitt). De fem första avsnitten finns för lyssning på  http://sverigesradio.se/dramaforunga eller där poddar finns från den 29 oktober.

Jag var skeptisk när jag började lyssna på Mördarens apa. Jag är en filmperson och har inte lyssnat på radioteater tidigare. För mig låter det torrt att bara få lyssna på en berättelse, utan att få bilderna serverade till. Men jag blev förvånad, radioteatern skapar en stark stämning och jag sugs in i berättelsen. Fantasin aktiveras och det är spännande att få skapa sina egna bilder till historien, vilket inte sker när man kollar på film.

I min tankevärld föreställer jag mig hur platserna ser ut, dofterna, färgerna och människorna som historien beskriver. Bakgrundseffekterna triggar verkligen fantasin. De är häftiga, trovärdiga och skickligt gjorda med stor följsamhet till berättelsen. Rösterna är perfekta och känns som gjutna till historien.

Mördarens apa handlar om gorillan Sallys äventyr i en grym värld. Gorillan får uppleva många mörka händelser och hemska drömmar. Men i det svåra har gorillan god hjälp av sin stora begåvning. Sally kan nämligen läsa, skriva och förstå vad människor säger. Det räcker långt, men Sally bär ändå en stor frustration inom sig, eftersom hon inte kan tala. Som tur är så möter Sally många fina människor längs vägen som förstår henne ändå.

Berättelsen visar den starka vänskapen mellan ett djur och en människa, en vänskap som inte har några gränser. Mördarens apa är en dramaserie för unga 9–13 men jag tycker att den passar alla åldrar.

Text: Terése Koivisto, 14 år, mini-reporter på Kulturbloggen

Röster: Sally Jones: Emma Broomé
Chiefen: Jarmo Mäkinen
Ana Molina: Helen Sjöholm
Fidardo: Victor Criado
Papa Monforte: Rikard Wolff
Alphonse Morro: Gustav Lindh
Elisa: Molly Nutley
Maharadjan: Andreas T Olsson
Kapten Andersson: Steve Kratz
Geoff Gerard: Bahador Foladi
Garetta: Alexej Manvelov

1 november, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *