Filmskaparen Mohammad Rasoulof tillåts inte lämna Iran – skriv under här

Skribent:

Mohammad Rasoulof

Den hyllade iranske filmskaparen Mohammad Rasoulof har sedan 16 september nekats utresa från Iran och kan därför inte komma till Stockholms Filmfestival och presentera sin regimkritiska film A Man with Intrigity.

Tidigare i år återvände regissören Mohammad Rasoulof till Iran med sin senaste prisbelönta film A Man with Intrigity. Filmen visas även på Stockholms filmfestival i höst, i kategorin Open Zone, och Mohammad Rasoulof har med det blivit inbjuden till festivalen för att presentera den. Den 16 september fick han sitt pass konfiskerat på Teherans flygplats och har sedan dess blivit förhörd av iranska underrättelsetjänsten flera gånger. Om iranska myndigheter väljer att gå vidare med anklagelserna riskerar han att få upp till sex års fängelse.

Detta är inte första gången Rasoulof utsätts för denna typ av behandling. I november 2013 visades hans film Manuscripts don’t burn på Stockholms filmfestival och festivalen bjöd även då in regissören till Stockholm. Rasoulof nekades att besöka festivalen av iranska myndigheter då han blivit fråntagen sitt pass under liknande omständigheter. Stockholm filmfestivals gästande internationella och svenska regissörer valde då att samlas för en manifestation för det fria ordet och för att stödja Rasoulofs sak. Denna och flera andra aktioner ledde till att Rasoulof slutligen tilläts lämna Iran.

Då Rasoulof nu återigen utsätts för samma överträdelse av sina mänskliga rättigheter som 2013 vill Stockholms filmfestival uppmärksamma, och även ställa sig bakom, en namninsamling startad av den franska producenten Michèle Halberstadt med syfte att få Mohammad Rasoulof frigiven.

– Vi är tacksamma för att Stockholms internationella filmfestival kan användas som plattform för att stödja konstnärer och yttrandefrihet, oavsett var i världen dessa konstnärer verkar, säger Git Scheynius, festivalchef.

Om du vill stödja kampen för fri konst och hjälpa till att få Mohammad Rasoulof frigiven, går det att skriva under namninsamlingen här.

Mohammed Rasoulofs film A Man with Intrigity visas:

10 nov – 20:00 på Zita 1
11 nov – 13:00 på Saga 2
18 nov – 20:00 på Zita 1

27 oktober, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *