Filmrecension: Thor – Ragnarök

Thor – Ragnarök
Betyg 3
Svensk biopremiär 27 oktober 2017 i IMAX 3D, 3D och 2D

En helt klart godkänd tredje film i Marvels universums serie om asaguden Thor. Den här gången ska Thor försöka hindra Ragnarök, den förutspådda förgörelsen av gudarnas hemvist Asgård. Under sitt uppdrag tvingas han samarbeta med sin något opålitliga adoptivbror Loke – och han möter en riktigt elak storasyster, Hela (spelas suveränt roligt av Cate Blanchett).

Oden, Thors pappa och högsta guden i Asgård, har blivit gammal och vill ska dö. Till Thors överraskning är det inte han själv som tar över och inte den lurige adoptivbrodern Loke heller. Odens förstfödde är dödsgudinnan Hela. Hon är ond, riktigt ond och bitter. Det var hon som hjälpte Oden att bygga upp hans imperium. Hon krigade och erövrade för Oden. Men hon blev för krigsgalen och våldsam och älskade att döda och därför blev hon ivägskickad och inlåst. Hon var helt enkelt galen, tyckte Oden. Inte så konstigt att hon då kommer fylld av hämndlust.

Det är en uppföljare till Thor (2011) och Thor: The Dark World (2013), och är den sjuttonde filmen från Marvel Cinematic Universe (MCU). Filmen är regisserad av Taika Waititi och skriven av Eric Pearson, Craig Kyle och Christopher Yost. Taika Waititi dyker dessutom upp själv i rollen som Korg, en blivande revolutionsledare, varmhjärtat och på sätt sida men inte världens smartaste.

I rollistan finns en lång rad duktiga skådespelare. Chris Hemsworth är perfekt som Thor och Tom Hiddleston som Loke. Idris Elba spelar hjälten Heimdall och Jeff Goldblum är riktigt rolig som den depraverade Grandmaster, härskare i spelplaneten där alla invånare är helt passiviserade och indoktrinerade genom underhållning. Tessa Thompson spelar en tuff valkyria som blir en ny vapendragare till Thor. Anthony Hopkins är som alltid bra, nu som Oden.

Filmen är väl digitaliserad och har en rolig blandning av humor, självironi, spänning och äventyr. Stilen är som den är, överdriven men bra i sin kategori. Dessutom är den inte helt förutsägbar utan har en del överraskande vändningar.

27 oktober, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *