Filmrecension: Menashe – fascinerande, berörande

Menashe
Betyg 4
Svensk biopremiär 8 december 2017
Filmen visas Stockholm Filmfestival
Reg Joshua Z Weinstein
Språk: Jiddisch/Engelska

En fascinerande inblick i livet bland ultraortodoxa judar i New York. En film som berör och låter oss få komma in i en miljö de flesta av oss aldrig någonsin möter.

I New Yorks Borough Park finns ett av världens största judiska samhällen. Här är det ultraortodoxa det vardagliga, och bland de långa svarta rockarna finns Menashe – en snäll men olycklig man. Sedan Menashes fru gått bort anses han inte kunna tillhandahålla ett anständigt hem åt sin son. En man kan inte ta hand om barn och hem, det menar de ultraortodoxa judarna. Han får träffa sin son men inte ha honom boende hos sig.

Menashe vill inget hellre än att hålla ihop sin lilla familj, han vill ha sin son hos sig. Han lyckas övertala rabbinen om en chans att få bevisa sin duglighet som förälder. Under förberedelserna inför fruns minnesdag flyttar sonen tillbaka till honom på prov.

Det är inte så enkelt att ha hand om ett barn för en man som aldrig fått lära sig att sköta om ett hem. Han har svårt att ordna bra frukost, svårt att få sonen i tid till skolan. Jag märker hur jag med min bakgrund här i Sverige kan bli rätt irriterad på Menashe, när han nu vill ha sonen hos sig: varför sköter han inte det perfekt. Menashe är lite av en virrpanna. Det är en av filmens styrkor att den får mig som publik att reagera och leva mig in i filmen.

Menashe sticker ut en del i den ultraortodoxa gruppen. Han undviker att gå klädd i den svarta långa rocken och han umgås inte bara med judar. När han går på judiska dejter för att försöka träffa en ny fru har han svårt för kvinnorna som kategoriskt säger att kvinnor ska hålla sig i köket. Menashe har lite av rebellanda i sig.

Att det ändå inte är så lätt att bryta med traditionen och omgivningen visar filmen också. Enligt amerikansk lag borde han ha all rätt att ha sin son. Han borde kunna ta sonen och flytta någon annanstans, tänker kanske någon i publiken. Men det är inte så lätt att bryta med allt och att begära att barnet ska göra det också.

Menashe är ett genuint, närgånget och starkt porträtt av livet i en miljö där tro och gammaldags moral lag. Filmen är helt berättad på jiddisch och har lovordats av kritikerna.

Skådespelare: Menashe Lustig, Yoel Falkowitz, Ruben Niborski

14 november, 2017

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] recension av Rosemari Södergren på Kulturbloggen […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *