Filmrecension: Den Syriska Förlovningsringen – en underbar libanesisk dramakomedi

Den Syriska Förlovningsringen
Betyg 4
Svensk biopremiär 27 oktober 2017
Regi: Sophie Boutros

En underbar libanesisk dramakomedi om ett möte mellan en libanesisk familj och en syrisk familj. En film om fördomar och om att kunna gå vidare i livet och inte fastna i sina gamla tragedier eller oförrätter, en film om att kunna leva i nuet och inte rota runt i det förgångna.

Filmen vann Publikpriset vid Malmö Arab Film Festival 2017.

Ghada är en ung kvinna som är dotter till en borgmästare i en liten by i Libanon. I filmens inledning får vi följa hennes mamma, Therese, borgmästarfrun. Therese är uppspelt och nästan studsar fram genom samhället, hon har höga förväntningar inför ett stundande besök från dotterns blivande man och hans familj. Hennes dotter Ghada ska förlova sig. En ung man dottern träffat när hon varit iväg och studerat i Syrien ska komma med sin mamma och pappa och formellt anhålla om Ghadas hand.

Thereses bror, som dog v en syrisk bomb för tjugo år sedan, är fortfarande högst närvarande i huset genom de stora fotografier av honom som finns uppsatta överallt. Therese upplever att han pratar till henne genom fotografierna. Therese är förväntansfull inför besöket och delar sin glädje med brodern genom att prata med fotografierna – tills hon plötsligt upptäcker att hennes efterlängtade gäster kommer just från Syrien. Hon bestämmer sig att till varje pris hindra förlovningen mellan dottern och den syriske unge mannen.

När den syriske unge mannen närmar sig det libanesiska samhället i en bil tillsammans med sina föräldrar upptäcker vi att hans mamma inte är särskilt förtjust inför förlovningen. Hon hade föredragit att han valt en syrisk flicka till sin blivande fru.

Vissa scener ger en lärorik inblick i livet i syriska och libanesiska samhällen, andra scener är universella och vi kan alla känna igen oss, som i det stela uppstyltade samtalet när de två familjenra sitter ned tillsammans i familjen Boutros vardagsrum för första gången. Hur många av oss har inte upplevt pinsamma släktträffar med människor vi knappt känner med är släkt med eller bekanta med utan att egentligen känna oss bekväma tillsammans?

OM REGISSÖREN
Sophie Boutros har en examen i tv- och filmregi från Académie Libanaise des Beaux-Arts (ALBA). Hon har arbetat med en rad musikvideos för kända arabiska artister. Mahbas är hennes debut som långfilmsregissör. Boutros arbetar för närvarande på Mohammed Bin Rashid School for Communication (MBRSC) på American University i Dubai.

Den Syriska Förlovningsring (SV) Trailer from Arab Cinema In Sweden AB on Vimeo.

20 oktober, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *