DN surar över sen pressvisning och embargo över Geostorm men hade ingen solidaritet när andra drabbades

Geostorm är en katastroffilm som har premiär fredag 20 oktober. Runt om i landet syns stora affischer med reklam för filmen. Det finns viss anledning att misstänka att filmen inte är av högsta kvalitet.

De filmrecensenter som gick på pressvisningen av filmen var alla tvungna att skriva under ett embargo där de lovade att inte publicera någon recension om filmen före kl 14 samma dag som filmen går upp på svenska biografer.

Dagens Nyheter har alltid filmrecensioner i kulturdelen på fredagar, majoriteten av filmer har premiär på fredagar. I kulturdelen den 20 oktober finns en sur lite text från kulturedaktioner där de förklarar varför där inte finns någon recension av Geostorm (eftersom det är embargo fram till kl 14 är det omöjligt att trycka recensionen i tid).
I DN: Man kan misstänka krishantering av den illegala nedladdningen, vilket är trist men begripligt. Men det handlar också om att mörka misslyckade filmer och skadehantera bistra omdömen. Hur vi får en hint om att en viss, kommande film är under all kritik? Det blir ingen pressvisning.

DNs kulturredaktion surar och skriver också att publiceringsembargon blir allt vanligare i filmvärlden, vilket är en oroväckande utveckling.

Hmmm …
Nyligen hade Bladerunner 2 premiär världen över och i Sverige var det bara ett fåtal handplockade filmskribenter som fick gå på pressvisning av den. Eftersom Dagens Nyheter var med bland den lilla utvalda skaran protesterade de ingenting. Så någon solidaritet med andra redaktioner finns inte. När DN kultur gnäller nu är det enbart för att det drabbar dem. Vi på kulturbloggen kunde ha recenserat Geostorm och publicerat den kl 14 den 20 oktober. Men vi valde bort den för vi kände på oss att det var en film som inte var värd att slöja vår tid på. Handlingen i korthet i Geostorm:
Jorden och alla dess invånare står inför ett stort hot i nya filmen GEOSTORM.
Efter en rad oförutsägbara naturkatastrofer, kommer världens ledare fram till en plan att skapa ett satellitsystem som kan hålla klimatet i schack och människorna trygga. Men något går riktigt snett då nätverket som skulle skydda jorden istället attackerar den. Tiden är knapp innan en GEOSTORM sveper undan allt, och tar befolkningen med sig …

20 oktober, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *