Nour El Refai i Ola Larsmos Swede Hollow på Dramaten

Skribent:

Foto: Lewis Hine. The New York Public Library. 1905.

När Alexander Mørk-Eidem sätter upp Ola Larsmos hyllade utvandrardrama Swede Hollow blir det en berättelse om människor, liv och död. I rollen som Ellen Klar ser vi Nour El Refai. Spelet sker på träspänger mitt bland publiken. Urpremiär på Elverket den 8 november.

Ett pressmeddelande berättar:
Svenskar är korkade, går inte att prata med och luktar illa. I alla fall i svenskgettot i den amerikanska staden St Paul i Minnesota år 1897. Några av alla de svenskar som sökt lyckan i Amerika har hamnat i en liten industristad där fattiga svenskar är förpassade till en skitig och ofta översvämmad ravin mitt i staden. Där kämpar de för att klara dagen – och drömmer om en bättre framtid.

– Något händer med berättelsen när den flyttar in på teatern, platsen Swede Hollow blir mindre viktig och istället handlar det om människorna som lever, får barn och dör som folk alltid har gjort i alla tider, säger regissören Alexander Mørk-Eidem.

Swede Hollow baseras på Ola Larsmos hyllade bok från 2016 med samma namn, som visar hur de flesta av svenskarna som sökte lyckan i Den Nya Världen inte hamnade på landsbygden som Vilhelm Mobergs Karl-Oskar och Kristina. De stannade i de stora städerna och fick slita ont på fabriker. De blev inte omgående en del av det amerikanska samhället utan höll sig för sig själva, lärde sig inte engelska, levde ur hand i mun. De hade nog med att överleva.

Berättelsen kretsar kring familjen Klar och deras nya liv i Amerika.

I rollen som äldsta dottern Ellen Klar ser vi Nour El Refai, som senast på Dramaten spelade Lillebror i Karlsson på taket.

Swede Hollow spelas på ett annorlunda Elverket där publiken tar plats på golvet och kommer närmare spelet än någonsin. De vanliga sittplatserna är borta, i stället sitter man på kuddar (eller bänkar om man behöver).

– Jag vågar nog lova att upplevelsen blir en helt annan än hur det brukar vara på teatern, säger Alexander Mørk-Eidem.

Regissören Alexander Mørk-Eidem är känd för en lång rad succéuppsättningar på Kulturhuset Stadsteatern och har på Dramaten tidigare satt upp Rampfeber av Michael Frayn och Ivanov av Leo Tolstoj.

Medverkande
Anna Klar Tanja Lorentzon
Gustaf Klar Peter Engman
Ellen Klar Nour El Refai
Elisabet Klar Marie Richardson
Jonathan Lundgren Reuben Sallmander
Inga Hulda Lind Jóhannsdóttir
Leonard Hammerberg/Carl Hammerberg Michael Jonsson
David Lundgren/Solomon Shelby Jr. Otto Hargne

Regi, dramatisering, scenografi och kostym Alexander Mørk-Eidem
Ljus Ellen Ruge

19 oktober, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *