Rapport från Höstsalongen 2017 på Fotografiska

Skribent:

Höstsalongen 2017, Fotografiska, 6 oktober – 3 december

Vackert röntgade skira örter och färgglada havsdjur, Afrikas stekheta baksida och Indiens sotiga port till helvetet. En tudelad video-vy över ett gathörn i Istanbul där gangsters och polisen drabbas samman. Och en färgglad almanacka över mat vi slänger i onödan. Allvaret till trots är Fotografiskas höstsalong en harmonisk samling nutida betraktelser. I en sammanhållen disposition varvas estetiskt njutbara bilder med sådana som vill varsko.

Utställningen som välkomna både amatörer och proffs är jurybedömd och hålls nu för fjärde året. I juryn återfinns namn som, förutom Fotografiskas egen personal, DN:s fotograf Anette Nantell, Helene Schmitz och Thielska Galleriets museichef Patrik Stensson. Deltagarnas ålder varierar, men mest lyser de yngre förmågorna födda på 70- och 80-talet. Med fokus på frågor om hållbarhet och samtidens baksidor bidrar de med framåtanda och en slags optimism.

Kanske är höstsalongen som introduktionen anger, en bild av det undermedvetna vi alla delar. Fotografierna visar på den kretsgång gemene man vandrar i sitt inre.

Hur ska det gå för naturen? Det tycks Elisabeth Henrikssons röntgenbilder påminna oss om. Samma tema tangerar Fredrik Plejel med sina marina ryggradslösa djur. Mattias Käll berättar om mat han motvilligt slängt under en månad. Och hur ska det gå för jordens fattiga? Det visar Sebastian Sardi i sina bilder från Indiens svartaste kolgruvor där barnen arbetar. Och trivs vi verkligen hemma i våra försök till trygghet? Så kan man läsa Sigyn Stenqvists bilder från vardagsrummen om man vill.

Text:
Frilansande journalist Pernilla Wiechel

19 oktober, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *