Filmrecension: God’s Own Country – stark kärleksfilm med unikt bildspråk

God’s Own Country
Betyg 4
Svensk biopremiär 24 november 2017
Regi Francis Lee

En stark film om en kärlekshistoria mellan en ung fårfarmare, Johnny, och en rumänsk gästarbetare, Gheorghe, i gråtunga karga brittiska landskapet i Yorkshire, en film som av kritiker hyllats som en ny Brokeback Mountain, fast bättre.

Bättre eller inte, ja det beror på smak och tycke, men definitivt står God´s Own Country på egna ben och har bara grundtemat gemensamt med Brokeback Mountain. Bildspråket i God´s Own Country är mycket speciellt, där mycket sägs utan ord. I inledningen kastas vi direkt in i Johnny Saxbys deprimerande livssituation där han står hukad och krävs i toalettstolen. Han är bakfull och vi förstår snart att han super skallen av sig ofta för han inte orkar med sitt liv annars. Johnny får slita hårt på deras farm där han lever med sin bittra pappa och tjatiga farmor.

Skådespelarna kommer utan tvekan att bli nominerade till Oscarspriser för sina insatser. Josh O’Connor som Johnny Saxby kommer att slå igenom ordentligt efter sin insats i den här filmen. I början av filmen har han ett kroppsspråk som sedan förändras när han börjar våga låta släppa in känslor i sitt liv. Lika imponernade är Alec Secareanu som spelar gästarbetaren Gheorghe Ionescu.

Filmen är Francis Lees långfilmsdebut som regissör och manusförfattare, efter att ha lämnat sin karriär som skådespelare för denna återgång till den brittiska landsbygd där han tidigare vuxit upp.

Yorkshire Post har intervjuat regissören som berättar om hur det var en tillfällighet att filmen blev till:
– I had been thinking about this landscape for a long time,” says Lee, who grew up on a farm near Halifax in the shadow of the Pennines. ”I’d begun thinking about what might have happened had I not left and had fallen in love. I wrote a script on spec and showed it to a friend of mine. What I didn’t know was that he showed it to his agent.

God’s Own Country har belönats med priser vid bland andra Berlins, Edinburghs och Sundances filmfestivaler. Den kommer att visas på Stockholms filmfestival där den är med och tävlar om filmvärldens bokstavligen tyngsta pris; Bronshästen.

Mottagande i brittisk press:
Hands down one of the best films I’ve seen for a long long time. In truth this movie is definitely a sum of all its parts – a glorious film about responsibility, love and future. Please see it immediately – The Sun, Betyg 5 av 5
Both men are exceptional … An outstanding debut feature – Daily Express, Betyg 5 av 5
Excellent; sharp, intelligent and emotionally generous – The Guardian, Betyg 5 av 5

18 oktober, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *