Tingatinga Arts Cooperative Society (TACS), konstutställning på Ronneby stadsbibliotek

Skribent:

Under perioden 6 oktober till 3 november äger det rum en konstutställning på Ronneby stadsbibliotek, med konst från Tingatinga Arts Cooperative Society (TACS), Dar es Salaam i Tanzania. Och jag besökte idag biblioteket efter ett tips av Marianne Nilsson Wallin, som känt och behållit kontakten med Tingatingakonstnärerna sedan starten tidigt 1970-tal.

(Moder Afrika, konstnärskooperativet TACS – Ronneby stadsbibliotek)

Grundaren av detta konstnärskooperativ, Edward Saidi Tingatinga kom från en liten by i Tundurudistriktet i södra Tanzania, där han redan som 12-åring, enligt Omari Amonde, målade på husväggar. Till Dar es Salaam kom Tingatinga i slutet av 60-talet och för att kunna försörja sig började han brodera, väva, göra korgar och måla tavlor. Tavlorna ställde han ut och sålde utanför Morogoro Store, ett mindre köpcenter i Dar es Salaam där också nuvarande konstnärskooperativet TACS finns idag. Genom olyckliga omständigheter dödades Tingatinga av ett vådaskott 1972.

(Några av de mkt fina tavlor konstnärerna i kooperativet TACS ställer ut i Ronneby)

 

 

 

 

 

 

Innan sin död hade Tingatinga samlat en liten grupp från sin hemby som han undervisade och som sedan blev hans efterföljare och kärnan i det som idag är Tingatinga Arts Cooperative Society (TACS). Motiven från Edward Tingatinga lever vidare och omtolkas, samtidigt som nya motiv skapas av dagens konstnärer. Djurmotiven överväger med enstaka eller flera djur. Tavlorna är berättelser om hur djuren hjälper varandra. Andra tavlor symboliserar specifika händelser. Idag använder konstnärerna också sin konst i upplysningssyfte, det finns t ex motiv om hiv och aids. Tavlorna som nu ställs ut på Ronneby stadsbibliotek finns alltså kvar till den 3 november, vill du köpa ett eller flera av konstnärskooperativets tavlor går det alldeles utmärkt att göra det. Ett mycket trevligt arrangemang, som ifall du har vägarna förbi Ronneby, jag varmt rekommenderar att du besöker.

16 oktober, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *