“Musik är det språk vi alla talar”

DJ Premier är en av nutidens största producenter som bland annat gjort musik åt artister som Christina Aguilera, Common och Jay-Z. Hans uppmärksamhet är svår att få. Men Torii Wolf har lyckats. Med Kulturbloggen talar hon om anagram, upprorisk musik och den råa, primala känslan i musiken på hennes nya platta Flow Riot.

Torii är en early bloomer. Vid blotta 17 vårar fyllda bestämde hon sig för att satsa helhjärtat på musiken. Med en fullpackad bil flyttade hon från Wantagh, New York till soliga Kalifornien. Som artist är hon mångfacetterad. Torii både skriver egna låtar, spelar gitarr och trummor samt sjunger på egen hand. DJ Premier, producent för storheter som Christina Aguilera och Common, upptäckte Torii för drygt ett år sedan. Han golvades av hennes energi och unika röst som påminde om isländska Björk. Flow Riot, Toriis debutskiva, är resultatet av ett gott samarbete mellan Torii och den kände musikproducenten.

–  Det är ett sant nöje att få lära av en sann mästare. Premier är magisk. Han ser rakt in i din själ och kan dra ur dig saker du aldrig trodde du hade kapaciteten till, säger Torii om sin producent.

Premier är visionären som alltid vet i förväg hur han vill att det ska låta. Ian Schwartzman är den gemensamma managern som parade ihop dem båda i hopp om att skapa något verkligt unikt.
– Det var lyckat. Flow Riot är för mig något alldeles eget. Något jag tror lyssnarna i musikväg varken hört eller upplevt tidigare.  

Toriis musik är genreöverskridande. Det är housig triphop med skön soul- och jazz-känsla. Det finns en råhet i musiken som Torii gärna lyfter fram. I texterna utforskar hon våra mest intima känslor. Kärleken är ett återkommande tema som Torii angriper från alla tänkbara håll.  Men själv vill hon inte sätta etikett på texterna.
– Viktigast för mig är att ha ett öppet sinne. Med musiken hoppas jag skapa ett rum för andra att känna sig trygga i att kunna utforksa vad det än är som försegår i deras liv.  

Även i frågan om skapande återkommer hon till Känslan. I jämförelsen med sjuttonåringen är nutidens Torii en betydligt mera självsäker och genomtänk artist.

–Som ung visste jag vad jag ville säga men inte hur. Det vart för mycket prat och för lite verkstad. Idag kretsar min musik mera kring huret, hur kan jag säga det jag vill säga på mest effektiva och effektfulla  vis? Det är de associationer mitt sound ger och den musikaliska resa jag bjuder på som är själva biljetten och min ingång till musiken.

Flow Riot är en provokation som fungerar som uppror mot all konventionell strömlinjeformad musik.

– Det handlar om flytet, om att flyta fram på ljudvågorna. Om att tänka mindre och gå på det som känns rätt för stunden. Om att improvisera och skapa utanför genrens väl cementerade ramverk. Titeln är dessutom ett anagram på mitt namn. Det var passande med en dubbeltydig titel.

Den 20 oktober är det dags, då kan Torii och Premier-fans världen över via streamingkanaler lyssna till nya albumet Flow Riot. En peppad Torii är glad men också trött efter en hård tid inlåst i musikstudion.

–  Jag är evigt tacksam för allt och alla som har stöttat och peppat mig till att fortsätta kämpa när det känts som svårast. Även om det mellan gångerna har varit långa uppförsbackar betyder musiken allt för mig. Det är det språk vi alla talar och den avfartsväg som leder in till människans innersta. Och med den kraften vill jag eller rent av måste jag berätta min historia.

Petter Stjernstedt

14 oktober, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *