Bokrecension: Kläderna – noveller av Inger Edelfeldt

Kläderna: noveller
Författare: Inger Edelfeldt
Språk: Svenska
Utgiven: 2017-08
Illustratör: Inger Edelfeldt
ISBN: 9789113080536
Förlag: Norstedts

Inger Edelfeldt är en av de skickligaste novellister jag läst. I novellsamlingen är det som att hon bjuder in oss att kika rakt in i människors verklighet och innersta tankar och känslor genom ett litet hål i hinnan mellan människor.

Novellerna hålls samman av att ett kläder har betydelse för handlingen. I varje novell ett unikt klädesplagg betydelse för handlingen, en svart Stetsonhatt, en vinfläckig tunika, en gulnad gammal brudklänning, en eldslukares läderjacka … Kläderna är inte bara tillbehör, de är symboler, metaforer, för människor, för vad vi vill vara innerst inne och vad vi missar upp och vad vi vill dölja.

Från bokhandelns hemsida:
Berättelserna i Kläderna handlar om identitet, relationer, masker och de lyckliga eller olyckliga stunder när maskerna faller och vår sårbarhet och längtan skiner igenom. Och i alla novellerna figurerar förstås – klädesplagg.

Inger Edelfeldt är en av de skickligaste novellister jag läst. Tillsammans bildar novellerna en berörande inblick i människors liv i Sverige. Novellerna handlar om identitet, relationer, masker och de lyckliga eller olyckliga stunder när maskerna faller och vår sårbarhet och längtan skiner igenom. De är så mästerligt skrivna att en hel värld öppnar sig och tillsammans ger novellerna en sådan mångfald av människor att det känns som att jag läst en välskriven roman. Trots att det är olika människoöden i varje novell känns det som en helhet.

Inger Edelfeldt, född 14 juli 1956 i Stockholm, är en svensk författare, illustratör och översättare. Att hon är en duktig illustratör ser vi på novellsamlingens omslag som hon själv illustrerat.

Bakgrund om henne (från wikipedia):
Edelfeldt har skrivit omkring tjugo verk, romaner, barn- och ungdomsböcker, novellsamlingar, diktsamlingar och seriealbum. Hon debuterade med romanen Duktig pojke, som senare omarbetades till ungdomsroman och räknas som en av de första svenska komma ut-romanerna. Debutromanen handlar om den ensamme pojken Jim som hävdar sig genom att vara duktig i skolan. Edelfeldts ungdomsromaner kretsar ofta kring ämnen som identitet och försök till frigörelse.

Edelfeldt är självlärd som tecknare och som inspiratörer nämner hon da Vinci, Arthur Rackham och Maurice Sendak. Hon har arbetat som tecknare sedan 1976. I 1985 års Tolkienkalender för USA och England bidrog hon med akvarellteckningar.

1995 visades TV-serien Nattens barn som byggde på Edelfeldts ungdomsroman Juliane och jag. Lisa Ohlin var regissör.

Edelfeldt tilldelades Nils Holgersson-plaketten 1995 och Frödingstipendiet 1999.

14 oktober, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *