Skivrecension: Frida Scar – Striden


Artist Frida Scar

Titel Striden
Betyg 4
Release 20 oktober

“Varför tror ni att ni känner mig? Varför tror ni jag bryr mig. Jag bryr mig inte. Har dömt redan innan. Håll käften!” Striden, Frida Scars debutplatta, är en käftsmäll mot patriarkatet och en rak höger mot tuffa killar som tar onödigt plats i offentligheten. I rampljuset står Frida och sjunger ut sin ilska. Det är kaxig och ballt, men framförallt är det skillat med träffsäkra texter och snygga beats.

Gävlerapparen Frida Scar har sedan EP Schhh från 2013 engagerat sig i musik-kvinnokollektivet Femtastic, startat egen podd om musikskapande och släppt tre singlar, där ibland Tillsammans Gatan ner, som  inkluderats på Striden där Göteborgsprofilen Jens Lekman sjunger med i refrängen om tillsammansskapet. Hon har många järn i elden, men inget lämnas halvfärdigt. Debutplattan Striden är träffsäker hip hop med teman kring prestationsångest och kvinnligt förtryck. Jobbiga ämnen, men häri finns gott om kvinnlig empowerment för att stärka unga svenska tonårstjejer med idolbilder uppsatta på väggen över Super-Imamen Silvana.

Striden är modern och väldigt svensk och minner om Cleo och Linda Pira. Med glimten i ögat och fötterna på jorden sjunger Frida om orättvisor men också om ljuset i tunneln när de förtryckta reser sig och slår tillbaka mot översittarna. Albumet är ett pärlhalsband av snygga beats däribland kaxiga Stör mig och Ljugliv där norska rapparen MYRA gästar samt Färga Gräset Grönare om att alltid spegla sig i andra och aldrig någonsin känna sig nöjd. Produktionen är lyxig och ljudbilden enkel men snygg.  De många smarta textrader som Frida spottar ur sig säger mer om kvinnors behandling i musiklivet än någon annan forskningsstudie. När flykten är nära, slå på stereon. Sätt volymen på max. Och Låt Fridas vassa tunga och pampiga utstrålning få överskölja dig.
Striden tar kampen på allvar och ger hopp om en framtid där kvinnor och män står enade i striden om allas lika värdvärdighet.


Petter Stjernstedt


6 oktober, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *