Anna von Hausswolff gör musiken till Gösta Berlings saga

Skribent:

Foto Carl Osbourn.

Den 15 december har Gösta Berlings saga premiär på Stora Scen på Göteborgs stadsteater. Musiken till föreställningen skrivs av sångerskan, pianisten och låtskrivaren Anna von Hausswolff.
– Hon är utan tvekan en av de mest intressanta musiker Sverige har idag. Det känns verkligen roligt att hon är med och kan bidra till att göra Gösta Berlings saga till en upplevelse utöver det vanliga, säger Rikard Lekander, regissör.

Ett pressmeddelande:
Anna von Hausswolff har under de senaste åren, med sin piano- och orgelmusik, sin uttrycksfulla röst och sitt kompromisslösa skapande, nått stora framgångar i Sverige såväl som internationellt. Nu tar hon sig an musiken till Gösta Berlings saga, som i skräckteaterns mästare Rikard Lekanders regi ytterst blir en hyllning till fantasins kraft.

– Jag har dykt in i Selma Lagerlöfs otroliga landskap som jag uppfattar som mystiskt och magiskt. Rikard lyfter fram de mörka krafterna i berättelsen och jag ser musiken som en dragkamp mellan gott och ont, mellan harmoni och disharmoni. Vi kommer sugas in i de mörkaste vrår för att sedan slungas ut i det fria och ljusa. Det finns något uråldrigt som aldrig försvinner ifrån våra kroppar och jag hoppas kunna slå an en ton som känns gammal och ny på samma gång, säger Anna von Hausswolff.

Det är första gången hon skriver musik till en teaterföreställning.
– Det är ett risktagande som Rikard gör, men han är en äventyrslysten regissör som gillar att utmana både sig själv, publiken, och mig! Jag är så fantastiskt glad över detta samarbete och jag känner mig väldigt inspirerad.

Rikard Lekander instämmer i alla hyllningskörerna till Anna von Hausswolff.
– Hennes musik är verkligen magisk och helt trollbindande i alla sina stämningar och skiftningar. Vårt samarbete är präglat av stort förtroende och hejdlös inspiration.

I den stora ensemblen ser vi bland andra Jakob Eklund som djävulen Sintram, Adam Lundgren som Gösta Berling och Anna Bjelkerud som Majorskan. Repetitionerna startar idag 3 oktober.

Gösta Berlings saga
Premiär 15 december på Stora Scen

Av: Selma Lagerlöf
Dramatisering och regi: Rikard Lekander
Med: Anna Bjelkerud, Hassan Brijany, Jakob Eklund, Sven-Åke Gustavsson, Johan Hafezi, Adam Lundgren, Cecilia Milocco, Ylva Olaison, Victoria Olmarker, Melina Tranulis
Scenografi: Nina Fransson
Kostym: Lena Lindgren
Musik: Anna von Hausswolff
Koreografi: Cecilia Milocco
Mask: Gunnar Lundgren
Ljus: Joakim Brink
Ljud: Tommy Carlsson
Illustrationer: Jimmy Wallin
Dramaturg: Lucia Cajchanova

4 oktober, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *