Operabyrån lyfter fram bortglömda kvinnliga kompositörer

Skribent:

Foto: Chrisander Brun

Operabyråns Christina Larsson Malmberg och Catalina Langborn har grävt djupt i historiens gömmor och funnit bortglömda verk från medeltidens och barockens kvinnor. Under en tid då det var i det närmaste omöjligt för kvinnliga tonsättare att få lära sig komponera valde många konstnärer att gå i kloster. Här kunde kvinnorna skapa och uttrycka sig och undslapp faderns och makens auktoritet. Många nunnor var banbrytande i sitt sätt att trotsa det övriga samhällets regler och normer. I klostren fanns mystiker, filosofer och författare men också många lysande musiker och kompositörer.

Ett pressmeddelande berättar:
I Mystikens systrar framför Operabyrån ett urval av dessa kvinnors verk – sånger och instrumentalmusik vävs samman med berättelser från klostren. Vi får bland annat möta den kvinnliga ”munken” Pelagia vars identitet röjdes först efter hennes död och Hildegard von Bingen som blev satt i kloster och som 8-åring fick leva i ett inmurat rum i nästan trettio år och ändå lyckades bli författare och tonsättare och världskänd efter sin död. Här finner vi också påvarna som skräckslagna inför de självständiga nunnorna förbjuder dem att sjunga flerstämmigt och att spela andra instrument än orgel och hur kvinnorna vägrar att finna sig i detta.

Bland tonsättarna finns Kassia (ca 810-843/867), Hildegard von Bingen (1098-1179), Caterina Assandra (1590-1618), Isabella Leonarda (1620-1704), Maria Xaviera Peruchona (1652 – ca 1709), Rosa Giacinta Badalla (1660-ca.1715) och Maria Bianca Meda (c. 1665 – c. 1700).

Regi – Elisabet Ljungar
Manus – Elisabet Ljungar och Christina Larsson Malmberg
Idé/Koncept – Christina Larsson Malmberg och Catalina Langborn
Research – Christina Larsson Malmberg

Ensemble
Christina Larsson Malmberg – sopran
Catalina Langborn – barockviolin
Lisa Rydberg – barockviolin
Mime Yamahiro Brinkman – barockcello
Jonas Nordberg – teorb
Anna Paradiso Laurin – cembalo/kistorgel

Spelas: 3 okt kl 19.00 2017, Sollefteå kyrka
7 nov 2017 kl 19.00, Västerås konserthus
13 nov 2017 kl 13.00, Söderhamns teater (skolkonsert)
13 nov 2017 kl 19.00, Söderhamns teater
Info: www.operabyran.se www.samspelsverige.se
Lyssna: https://vimeo.com/229970939

27 september, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *