Bläck eller Blod – nyskriven musikal med Anders Ekborg och Lina Englund

Skribent:

Foto: Markus Gårder

Den 15 oktober är det urpremiär på Riksteatern i Hallunda, Stockholm för musikalen Bläck eller Blod, en berättelse om kärlek och revolution under den dramatiska upplysningstiden. Bakom Bläck eller Blod står succéteamet Erik Norberg och Alexander Öberg.

Ett pressmeddelande berättar:
Med 30 nya sånger och elva skådespelare och musiker på scen tar den nyskrivna musikalen publiken tillbaka till Sverige 1789. Den upproriske baronen Rutger Macklean, spelad av Anders Ekborg, faller i onåd sedan han tagit strid mot kungen. Gustav III har nämligen blivit skrämd av den franska revolutionen och gjort sig enväldig, vilket väcker adelns raseri. Macklean återvänder till sitt slott Svaneholm i Skåne för att genomföra sin egen revolution.

– Bläck eller Blod skildrar kampen för att göra Sverige till ett modernt, jämlikt, bildat och sekulärt samhälle. Macklean är mest känd för sina jordbruksreformer, men han var framför allt en upplysningsman, skolgrundare och hängiven republikan. Starkt inspirerad av den franska revolutionen. Den svåra fråga han ställdes inför var hur den svenska revolutionen skulle ske: med penna eller svärd, med bläck eller blod, säger Erik Norberg.

I centrum för handlingen står baronens komplicerade kärleksförhållande till hushållerskan Kajsa, spelad av Lina Englund. När hennes frihetslängtan väcks så kryper problemet med verklig jämlikhet in under Mackleans skinn.

– De värderingar som har format vår nutid; idéer om fria val, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter, har alla sin upprinnelse i den här tiden. När de nu utmanas idag är det hög tid att vi ger oss i kast med vår historia, fortsätter Erik Norberg.

Erik Norberg och Alexander Öberg ligger bakom succémusikalerna Pelle Erövraren – Den Stora Kampen, Boxaren och Lasse-Maja – Musikalen. I Bläck eller Blod har de skrivit musik som spänner över allt från folkton och pop till stora musikalnummer och rå punk, framfört av en ensemble som sjunger, agerar och spelar alla instrument.

Bläck eller blod är ett samarbete mellan Riksteatern och Örebro länsteater. Föreställningen kommer under hösten och våren att turnera runt om i landet.

Urpremiär den 15 oktober på Riksteatern i Hallunda, Stockholm

Medverkande
Anders Ekborg, Lina Englund, Pelle Bolander, Per Fritz, Sanna Krepper, Rolf Landberg, Linus Lindman, Mattias Redbo, Tobias Sondén, Peter Tikkanen och Lisa Werlinder.

Libretto och sångtexter Erik Norberg
Musik Erik Norberg & Alexander Öberg
Arrangemang Peter Tikkanen
Regi Alexander Öberg
Scenografi & kostymdesign Elin Hallberg
Ljusdesign Ronny Andersson och Niclas Molin
Mask- & perukdesign Rebecca Afzelius
Regiassistent Emelie Smeds
Scenografi & kostymdesign-assistent Hedvig Ljungar

26 september, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *