Filmrecension: Ballerinan och Uppfinnaren – om att aldrig ge upp sina drömmar

Skribent:

Ballerinan och Uppfinnaren
Betyg 2
Svensk biopremiär 29 september 2017

Historien om Felicia och Victor, två barnhemsbarn, som rymmer från barnhemmet på landet till den stora staden Paris.

Filmen börjar med en vild jakt på barnen när de rymmer från sitt barnhem. Målet är Operan i Paris, eftersom Felicia högsta dröm är att få dansa balett och Victor, hennes gode vän drömmer om att bli uppfinnare. I det Paris de kommer till är Eiffeltornet halvt uppbyggt och under konstruktion liksom Frihetsgudinnan.

Utan pengar och kontakter är Paris ingen lätt stad men barnen klarar sig och Felicia tar sig med envishet och tur in på Operans balettskola. Med stor passion, en pistolkulas energi och en deprimerad elefants lätthet enligt balettmästarens utsago gör hon debut på balettgolvet.

Jag tycker att filmen är ganska medioker. Att animeringen inte är lika avancerad som i Disneyfilmer eller i japanska filmer kan vara ett plus för den som ogillar de allt för strömlinjeformade filmerna. Men personerna är kantiga och känns inte verkliga. Dessutom är varken Felicia eller Victor några personer man tar till sitt hjärta.

De skapar varken sympati eller nyfikenhet. De gör att man inte engagerar sig i historien. Hela historien är också berättad så att det ofta saknas logiska sammanhang. Om jag var barn skulle jag inte tro på historien.

Dialogen försvinner ibland i musiken och ofta är replikerna konstlade. Det kan bero på att de inte går att översätta bra och förmodligen är dialogen bättre på originalspråk. Vissa saker är också riktigt irriterande, som när balettmästaren kallar flickorna för fröken + förnamn och Felicia svarar med ”Du” till honom.

Det skulle inte den mest ouppfostrade flicka göra på originalspråket. Musiken är en blandning av modern och klassisk och ett plus för filmen. Den klassiska musiken och dansscenerna är filmens behållning. Bra är naturligtvis också filmens tema : Att aldrig ge upp sina drömmar. Att man alltid skall fortsätta att drömma och försöka även när allt ser omöjligt ut. Men även ett gott innehåll behöver en snygg förpackning och det saknas här.

23 september, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *