Filmrecension: Kingsman: The Golden Circle

Kingsman: The Golden Circle
Betyg 3
Svensk biopremiär 22 september 2017

Jag vet, Kingsman: The Golden Circle är rätt tramsig. Jag vet. Men den är rolig samtidigt. Skruvad och knäpp. Det är kul när två extremt välklädda män (Colin Firth och Taron Egerton) slåss rena rama kungfu-slagsmål som Bruce Lee. Få skådespelare kan spela så typiskt brittiskt korrekta gentelmän som Colin Firth.

Biljakten som inleder filmen slår nästan den i Baby Driver. Det är full fart som avlöses i tempo av komiska scener och varmare känslofyllda scener, om dock det mest skruvat.

Om du sett den första filmen i Kingsman-serien vet du handlingen och du känner huvudkarakterna, men nu har Eggsy utvecklats och är inte någon nybörjaragent längre utan vältränat fullfjädrad.

Handlingen är en skruvad ironi över James Bond-genren där de brittiska agenterna nu måste samarbeta med amerikanska agenter i organisationen Statesmen. Välklädda britter möter cowboys från Kentucky. Visst det bygger på klichéer – men jag tycker det fungerar.

Filmen har en lång rad duktiga skådespelare som Colin Firth, Julianne Moore, Halle Berry, Channing Tatum och Sir Elton John. Ja du musikern Elton John har en roll i filmen och vi får se honom göra flygande karatesparkar (om det nu är han själv som verkligen utför dem eller en stuntman behöver vi inte fördjupa oss i).

Julianne Moore spelar den elaka boven Poppy. Hon är väldigt bra som vidrig knarkmaffiaboss med ambitioner att ta över världen.

En extra bonus är att se Björn Granath spela den svenska kungen. Det borde vara en av hans sista filmroller. Svensk kultur förlorade ju honom då han gick ur tiden i februari i år, 2017. Hanna Alström återkommer som den svenska prinsessan och Lena Endre spelar drottningen.

Trots att det är en underhållnings-actionkomedi har filmen en seriös sida också. Den amerikanska presidenten i filmen har en del gemensamt med dess nuvarande president – och filmen tar upp frågan om det är någon vits att rädda dödssjuka knarkare. Har de inte sig själva att skylla? Skulle inte världen bli bättre utan dem?

20 september, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *