Fotografiska visar Umbra av Viviane Sassen

Skribent:

Sassen, verket kring väns död

Viviane Sassen, utställningen Umbra,
Fotografiska, 1 september 2017 – 12 november 2017

Viviane Sassen är en nederländsk fotograf född 1972, baserad i Amsterdam. Hon har en internationell karriär både som modefotograf och utövare av konstnärliga projekt. Mellan den 1 sep och 12 nov visar Fotografiska hennes avskalade, meditativa, men kraftfulla utställning Umbra.

Umbra är en samling, ofta abstrakta verk, där hon gärna använder sig av kroppar som bildar formationer. Sassens bildvärld bär på intryck från Afrika där hon växte upp. Stora kontraster framstår mellan skuggor och färger. Med referenser till Jung och de symboler vi alla delar vill hon visa på det universella, och låter oss betraktare fylla i med vår upplevelse av de suggestiva verken.

Sassen, verket Aura

I texterna till fotografierna anger hon att några av verken ska förknippas med minnet av en väns död, ett med liv och våra livskrafter (verket Aura) och en avdelning fotografier ska förknippas med en mörk del i vårt undermedvetna, det Jung kallar skuggan (verket Larvae).
I verket Aura är betraktaren medskapare i det att inget går att se om vi inte träder in i rummet och blir det objekt som ljusstrålarna kan brytas mot. Bara då skapas de färger, den tredelade aura som syns på väggen.

Videon Hurtling är det som är förknippat med döden. Vi får ta del av en nattsvart video som återger två vita armar med vita skuggor. Armarna gestikulerar i teckenspråk en dikt, som läses upp i högtalarna.
Utställningen UMBRA är ett inlån från Netherlands Fotomuseum, och Fotografiska uppger att själva begreppet betyder ”den del av skuggan dit ingen rät linje från ljuskällan når”.

– Skuggan får stå som en symbol för det mänskliga psyket – våra innersta rädslor, begär och behov av beskydd. Vi på Fotografiska är mycket glada över att kunna ge våra gäster denna berikande möjlighet, berättar Johan Vikner, Utställningsansvarig på Fotografiska.
Utställningen får ett mervärde i sina lekfulla inslag. Möjligheterna till egna kontemplativa stunder gör den också till något eftertraktat i de annars informationstäta fotografierna som parallellt förekommer på Fotografiska.

Text: Pernilla Wiechel

Sassen, verket Hurtling

20 september, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *