Kansas – blodig historia, kossor och Ike

Skribent:
watkins museum

watkins museum

Kansas har en lång blodig historia och ingenstans är det mer tydligt än i Lawrence. Inflyttningen till det dåvarande territoriet Kansas tog fart runt 1850. 1854 förklarade amerikanska regeringen att Kansas var öppet för bosättningar. Från det närliggande Missouri strömmade slaverianhängare in, från östkusten kom slaverimotståndarna. Lawrence grundades av bosättare från östkusten som var motståndare till slaveriet. De flesta var inte slavmotståndare av ideologiska skäl utan de var i många fall småbrukare och hantverkare som helt enkelt inte ville ha konkurrens från företag som använde slavar som arbetskraft. Kampen om Kansas skulle vara en fri stat eller en slavstat blev lång och blodig. Begreppet ”Bleeding Kansas”, ”blödande Kansas” var ingen överdrift.

Under inbördeskriget rasade ett regelrätt gerillakrig i gränstrakterna mellan Kansas och Missouri. Milisförband från båda sidor attackerade såväl militära mål som civila. Kulmen var Quantrill Raiders attack mot Lawrence 21 augusti 1863. Quantrill red in i Lawrence i gryningen med cirka 450 man. Vad som sedan följde var inte ett slag utan en massaker. 150 män och pojkar sköts eller brändes ihjäl.

Dagens Lawrence är en stad med c:a 90 000 invånare, belägen i norra Kansas ungefär 6 mil från Kansas City. Dagens Lawrence är en vacker fridfull stad, promenadvänligt centrum späckat med barer och matställen.  University of Kansas med sina 30 000 studenter sätter sin definitiva prägel på Lawrence.

Det finns gott om museer och historiska minnesplatser, jag kan rekommendera Watkins Museum of History. Museet drivs av Douglas County Historical Society, inträdet är gratis och det finns en stor utställning som behandlar Lawrences och Kansas historia utifrån inbördeskriget, mänskliga rättigheter och Vietnamkriget. Det finns inga guidade turer, men personalen är vänlig, kunnig och svarar gärna på frågor.

Abilene är av Kansas två klassiska westernstäder. 1867 var Abilene den norra ändan av The Chisholme trail, dvs boskapsrutten från Texas. På den tiden fanns det miljontals vilda kor i Texas och företagsamma kofösare samlade ihop korna och drev dem norrut för att via järnväg frakta dem till köttsugna kunder på östkusten. Wild Bill Hickock var under en kort period sheriff i Abilene men han fick sparken efter att av misstag skjutit och dödat sin vicesheriff.

Eisenhowers barndomshem

Eisenhowers barndomshem

Idag har Abilene runt 6 500 invånare och är en liten sömnig stad. Det finns två orsaker att besöka Abilene.

Den ena är The Abilene and Smoky Valley Railroad. Det är en gammal järnväg som startar vid den gamla Rock Island depot från 1887 och kör en sträcka på runt 15 kilometer till den lilla staden Enterprise och tillbaka.

Den andra är USA:s förre president Dwight D Eisenhower. Eisenhower föddes i Abilene och där finns ett museum som beskriver Eisenhowers liv och karriär och hans gamla barndomshem är öppet för guidade visningar.

Dodge City har florerat i mer än en western-film och TV-serie. Wyatt Earp var sheriff här och Doc Holiday satt på saloonerna och spelade kort. I TV-serien Gunsmoke spelade James Arness den fiktive sheriffen Matt Dillon i inte mindre än 635 avsnitt.

Det bor runt 27 000 personer i Dodge City och staden lever på köttindustrin och till viss del på turism. Jag åkte på en rundtur och jag har aldrig sett så många kor i mitt liv.

På den gamla kyrkogården, Boot Hill, ligger idag ett stort museum med över 20 000 föremål, inklusive 200 skjutvapen av olika slag. Nedanför kyrkogården har byggt upp en replika av klassiska Front Street, där de genomför klassiska revolverdueller. På den lokala saloonen kan man köpa den klassiska läskedrycken Sarsaparilla.

Kansas är trots, eller kanske tack vare, sitt enahanda landskap bedövande vackert. När jag kört några mil norr om Dodge och stannade vid en rastplats såg jag inget annat än slättland i fyra väderstreck. Efter att ha kört i ett par timmar hade landskapet inte förändrats. Jag kunde inte låt blir att undra hur landskapet såg ut innan den vite mannen hade satt sin fot här och buffelhjordarna var gigantiska och talrika.

Peter Johansson

19 september, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *