En ospelad pjäs av Tennesse Williams hittades i kassaskåp och sätts upp i Göteborg

Skribent:

En ospelad pjäs av Tennesse Williams hittades i kassaskåp och sätts upp i Göteborg.

Ett pressmeddelande berättar att Tennesssee Williams nyupptäckta pjäser sätts upp på Teater Cinnober och Stora Teatern i Göteborg. Den 1:a december 2017 slår Teater Cinnober upp dörrarna till Silver Dollar Hotel och Europapremiären på The Mutilated och Mister Paradise, två enaktare av Tennessee Williams.

Mr Paradise spelades aldrig under Tennessee Williams livstid utan har förvarats på ett advokatkontor i Austin, Texas och publicerades först 2006. Denna pjäs har inte spelats i Europa. 2013 hade Williams pjäs the Mutilated nypremiär och blev en succé off Broadway med John Waters skådespelaren Mink Stole och burleskstjärnan Penny Arcade. Efter ett långt samarbete med Tennessee Williams festivalerna i Provincetown och New Orleans är vi nu oerhört stolta att kunna presentera dessa fantastiska, återfunna och ny översatta verk.

De pjäser Tennesse Williams skrev i slutet av sin karriär d.v.s. post 71961 perioden, eller ”the late plays” har ofta missförståtts och avfärdats. I Sverige känner man i allmänhet inte ens till att de existerar.

Denna ”nya” form är en stil som inte är realistisk, utan en absurd och överdriven stil, som söker befrielse genom överdrift, kaos, tvetydighet och burlesk humor. I dessa senare pjäser förekommer också en ny sorts kvinnoroll. Den monstruösa kvinnan, som utmanar gängse kvinnoroller och konventioner genom att vara fullständigt befriad från hämningar. Det är en ny intressant riktning i Williams senare dramatik.

Vanja Schöldéen Nilsson har tidigare översatt ett flertal enaktare av Williams som ligger förlagda på Nordiska förlaget I Köpenhamn. Bland annat ”Tala till mig som regnet” och ”Grevinnan T-sprit” . I tjugo år har hon velat sätta upp ”The Mutilated”
och nu är det äntligen dags. Henryk Lipp och soundartisten Fågelle kommer att skapa den instrumentala musiken i föreställningen.

CHECKA DÄRFÖR IN PÅ SILVER DOLLAR HOTEL
Ni kommer att få lära känna alla udda existenser som befolkar hotellet och dras in i intriger och performance, samt vara med om ett mirakel. Det blir en avantgarde musikteaterföreställning som innehåller slapstick, popart, blues, voodoo, burlesk och vaudeville.

Medverkar gör skådespelare Caisa-Stina Forssberg, skådespelare och stand-up komiker Lisbeth Johansson, primadonnan Carl-Ewerth, Wilhelm Johansson, Astrid Gislason med ensemble och kör. Regi och bearbetning: Vanja Schöldéen Nilsson. Kapellmästare: Johan Johansson.

Ljudinstallationer: Henryk Lipp och Fågelle. Kostym: Nonno Nordqvist, koreografi: Pamela Wood, körarrangemang: Anna Tuvesson och Martin Hamrén, musikaliska arrangemang Johan Johansson.

På kulturkalaset 2017 presenterades ett smakprov på musiken i föreställningen i ett fullsatt cirkustält.

14 september, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *