Riksteatern ger ett drama om vad som händer när Alzheimers sjukdom drabbar en nära anhörig

Skribent:

Riksteatern har premiär den 2 oktober för Försvinnandet som tidigare gjort succé på Dalateatern. I huvudrollen ser vi Maria Selbing. Försvinnanden är Ett familjedrama om vad som händer när Alzheimers sjukdom drabbar en nära anhörig.

Ett pressmeddelande:
Media rapporterar frekvent kring hur antalet som drabbas av demenssjukdomar ökar och hur samhällskostnaden växer. Men vem blir man egentligen när minnet sviker? Och hur påverkas ens familj och omgivning? I föreställningen Försvinnandet får vi följa Ellen, som drabbas av Alzheimers sjukdom, och ur hennes perspektiv uppleva hur det skulle kunna vara att gradvis förlora minne och orientering.

– Föreställningen ger möjlighet för en förståelse för hur det är att drabbas och gestaltar även de närståendes resa med en familjemedlem som inte längre är den hon brukade vara. Kanske går det att hitta någon liten aspekt som inte är enbart negativ i att Ellen måste släppa taget om de minnen, åsikter och värderingar som styrt och ramat in hennes liv och relationer? säger Åsa Ekberg, regissör.

Försvinnandet är en svensk översättning av Peter M. Floyds pjäs Absence. Föreställningen hade premiär den 11 februari 2017 och spelade ett 30-tal föreställningar i Dalarna där den hyllades av både press och publik. Huvudrollen spelas av Maria Selbing.

– Under mina drygt 30 år på Riksteatern känner jag alltid en förväntan att spela den föreställning jag arbetar med men den här föreställningen ligger mig extra varmt om hjärtat. Det jag tycker är så fint med Försvinnandet är att föreställningen verkligen gör Peter M. Floyds pjäs rättvisa, den speglar berättelsen på ett vackert sätt, säger Maria Selbing som spelar Ellen.

Riksteatern i samarbete med Dalateatern

Turnépremiär den 2 oktober i Surahammar

Medverkande
Maria Selbing
Yngve Sundén
Susanne Hellström
Eleonora De Loughery Nordin
Åsa Ekberg

Av Peter M. Floyd
Översättning Eleanora DeLoughery Nordin
Regissör Åsa Ekberg
Scenograf Ulla Dahlström
Ljussättare Cajsa Ulfhielm
Maskör Cajsa Jackson
Musikansvarig Gunnar Axelson Fisk

14 september, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *